måndag 12 december 2011

Inte ens immuniteten


Till de allra mest osmakliga delarna av vårt statskick hör kungens immuniteten mot åtal. Enligt regeringsformen kan kungen i egenskap av statschef begå vilket brott som helst - allt ifrån rattfylleri till seriemord - utan att någon rättslig instans kan ingripa.

Justitieminister Beatrice Ask (M) är inte ens beredd att utreda ett avskaffande eller en begränsning av den kungliga straffimmuniteten. Riksdagsledamoten Lena Olsson (V), som ställt frågan till justitieminister, väljer dock att tolka in en öppning i svaret. Det är inte aktuellt att utreda immuniteten i nuläget, men kanske någon gång i framtiden, om opinionen så skulle kräva.

Att justitieministern själv skulle reagera mot att kungen står över lagen är naturligtvis för mycket begärt...

* * * *
Uppdaterat 2011-12-31

Under rubriken Kungen ska kunna åtalas tydliggör Eric Erfors idag i Expressen:

Motivet för att statschefer i dag har en viss åtalsimmunitet är att de ska kunna fullgöra sina politiska åtaganden; en slags försäkring mot att en åklagare inte missbrukar sin ställning i politiska syften. Så länge Jacques Chirac var president i Frankrike kunde han inte åtalas, men han fälldes nyligen i ett korruptionsmål.

Men detta argument för en begränsad åtalsimmunitet kan omöjligen gälla Sveriges statschef: han eller hon har ju avlövats all formell politisk makt.

Lena Olsson, vänsterpartistisk riksdagsledamot ställde nyligen en fråga i ä mnet till justitieminister Beatrice Ask. Olsson vill ha en utredning om att skrota åtalsförbude.

Beatrice Ask svarade inte bara nej utan drog till med en halvlögn om att frågan "har nyligen övervägts inom ramen för grundlagsutredningens översyn av regeringsformen."

Det stämmer inte. Monarkens juridiska frikort fick absolut inte utredas när utredningen tillsattes 2004 av Göran Persson. Varken socialdemokrater eller moderater ville riskera Torekovkompromissen.
Länkat: DN; SVD; GP; SKD; D;

6 kommentarer:

  1. Byta religion är väl det ända han kan åka dit på....?

    SvaraRadera
  2. Nja, kanske inte det "ända", men det "enda" han kan åka dit på...

    SvaraRadera
  3. I princip alla statschefer är åtalsimmuna, oavsett om det är republik eller monarki.

    Ditt påstående "statschef begå vilket brott som helst - allt ifrån rattfylleri till seriemord - utan att någon rättslig instans kan ingripa." är falskt. Såväl polistjänsteman såsom envar kan ingripa och stoppa brottslig eller allmänfarlig handling utförd av statschef. Vidare finns inget juridiskt hinder för polisman att utfärda böter vid t.ex. fortkörning. Vidare är statschef ej civilrättsligt immun, och kan därför stämmas av envar, om saklig grund finnes. Till och med allmän åklagare kan inleda förundersökning, men dock ej resa ett straffrättsligt åtal mot statschef.

    SvaraRadera
  4. Enligt Regeringsformens kapitel 5, paragraf 8 kan Konungen inte åtalas för sina gärningar. Det betyder i klartext att han kan begå vilket brott som helst utan att straffas. Om han löper amok får naturligtvis omgivningen försöka hindra honom, men han kan aldrig ställas till svars för sina gärningar.

    Hur en del valda statschefer i andra länder har det saknar betydelse i detta sammanhang.

    SvaraRadera
  5. Varför satte V inte åt Sossarna på detta sätt när de tillsammans styrde, de har ju dessutom i sitt partiprogram att avskaffa Monarkin vilket mig veterligen inte M har. Hur långt kom sossarna i sin strävan till republik, hur långt har dom kommit de senaste 50 åren? Sätt press på dom som verkligen är skenheliga i sina värderingar...

    SvaraRadera
  6. Vi har varit konsekventa i vårt krav på monarkins avskaffande, oavsett om det varit borgerliga eller socialdemokratiska regeringar. Alla som orkar tänka igenom detta vet att vi har rätt, ändå finns det inget annat parti som vågar driva frågan.

    SvaraRadera