tisdag 13 december 2011

Vinsten är problemet

Som förväntat försöker Carema nu rädda vad som räddas kan, allt för att få lov att fortsätta tjäna pengar på svensk äldreomsorg. Nu säger de att de fortsättningsvis kommer att betala skatt på sina vinster. Caremas uppoffring för att rädda ansiktet är dock begränsad, effekten på deras vinst är försumbar.

Även om skatteflykten i sig har varit stötande kvarstår huvudinvändningen mot Carema, Attendo med flera: Privata vinstintressen har inget i vården att göra (och för övrigt inte i skolan heller). Enda sättet för dessa vårdbolag att tjäna pengar är att omvandla de skattemedel som var avsedda för de äldres omvårdnad till vinst. Att detta regelmässigt sker genom att dra in på personal och andra resurser har med all önskvärd tydlighet visats under denna höst. Nu står de där med sina pudelögon och bedyrar att det aldrig ska ske igen...

Problemet är alltså vinsten - inte skatten.

* * * *
Uppdaterat måndag eftermiddag

Ibland överträffar verkligheten dikten. Sveriges television visar att moderatstyrda Stockholms stad anlitat en moderatanknuten PR-byrå för att putsa Caremas anseende efter höstens alla skandaler.

När skattemedel används på detta vis är det kanske inte så konstigt att Carema nu tycker att det är OK att betala skatt på en del av sin vinst.

* * * *
Uppdaterat 14 december

Statistiker på Socialstyrelsen underkänner de enkäter som regeringen hänvisar till för att påstå att allt står väl till i äldreomsorgen. Andelen som svarar är lågt, andelen som svarar själva är ännu lägre. Ofta fyller personalen på äldreboendena i enkäten åt de äldre. Samma typ av enkäter använder borgerliga politiker i Lund för att "bevisa" att de äldre som sålts bort till Carema är nöjda.


Länkat: SVT; SVT; SVT; SVTSR; DN; DN; DN; DN; SVDGP; GPHD;

3 kommentarer:

 1. Olsson Betalar :) Man kan om man vill välja vårdhem! Men oftast så hamnar de gamla i så kallad "bostadslösas kö" och tar socialtjänsten över ditt boende så blir det nästan självklart att man hamnar på caremas boende.. droger kommer i frisk takt från apodos apoteket i solna och skall dom tvunget hålla igen flabben på dig så ringer dom också efter dr death (jourläkare) som har med sig en lösviktsdrogpåse som skall få syst på dig annars får du morgon middag och kvällsmedicinerna i dig och apodos tillverkar bara mera mediciner åt dig som efter vallen på någon tusenlapp så tar staten över dina kostnader för medicin och allt annat i vårdväg utom fotvård och hårvård osv osv.. men du Olsson, tror du på fullaste allvar att det finns ett samhälle som inte snackar om vinster? fan om lille nisse frågar om en femma ede upp till pappan att tänka efter om han nu inte ger lille nisse en femma så beslutar lille nisse senare vilket vårdhem pappan skall läggas på - undermedvetet har alltid vinster funnits, bara det att man ser vinster från olika håll (vänstern - högern) men vinster i sig själv kör enkelriktat på en väg förbi bådadera = enkel sanning!!!

  SvaraRadera
 2. I själva upphandlingssystemen finns ytterligare en aspekt:
  Capios/Carema/Attendos m fl skatteupplägg med koncernlånen ( som varit en tvist med skatteverket sedan ett par år och inte är nån nyhet ) måste väl göra att dom har bättre marginaler än de "riktiga" småföretagarna? Alltså vinner dom fler anbud tack vare sitt nollskattande > gluff gluff tar över , "entreprenörer" slås ut .
  Senast så backade Praktikertjänst ut ur jätteupphandlingen av St Görans akutsjukhus p g a låga priser...

  SvaraRadera
 3. Nu när Carema skall betala skatt tror jag att det blir ännu sämre vård och omsorg för de gamla. Ännu sämre personaltäthet, mindre mat, längre mellan blöjbyten .... osv. För inte är det väl någon som tror att bolaget nöjer sig med lägre vinst. Eller ?

  SvaraRadera