onsdag 14 december 2011

Ganna ut – till varje pris

Vi som i oktober trodde att humanismen hade segrat i fallet Ganna Chyzhevska var kanske lite för godtrogna mot regeringens avsikter. Vi borde fattat misstankar redan för en månad sedan när de borgerliga och Miljöpartiet röstade ner ett initiativ i riksdagen för att möjliggöra för människor i just Gannas situation att få stanna i Sverige. Regeringen vill nu till varje pris få ut den 91-åriga kvinnan ur landet.

Daniel Swedin sammanfattar i Aftonbladet kronologin de senaste två månaderna:
18 oktober 2011: Europadomstolen stoppar akut utvisningen av dementa, synskadade, hjärtsjuka Ganna Chyzhevska, en 91-åring som Sverige vill skicka till ett Ukraina där hon inte längre har någon släkt.

10 november 2011: Borgarna och Miljöpartiet stoppar ett utskottsinitiativ för att ändra migrationslagarna så att människor som Ganna kan få stanna i Sverige.

14 december 2011: Regeringen skriver ett 15 sidor långt dokument till Europadomstolen där man berättar hur rätt man gör som utvisar Ganna.
Regeringen försöker dessutom lägga över ansvaret på släktingar, som i humanismens namn "erbjuds följa med den gamla och vara med henne en månad och hjälpa henne att anpassa sig". Hur man nu tror att en 91-årig dement kvinna kan "anpassa sig...". Nu blir det alltså upp till släktingarna om de har samvete att lämna kvinnan i det för henne numera främmande landet. Fy fan!!

Flyktingbloggen skriver Kalle Larsson att det är så här det brukar gå till när det ibland blir breda folkliga protester mot utvisningsärenden. Myndigheter och politiker backar ett halvt steg för att när sedan protesterna lagt sig ta två steg framåt och genomföra utvisningen och fler därtill.

Förutom att engagera sig i enskilda ärenden gäller det alltså att kämpa än hårdare för en omläggning till en mer human flyktingpolitik.

För allt vad vi håller dyrt och kärt:
Låt Ganna stanna!


Länkat: AB; SVT;

1 kommentar:

  1. Migrationsverket sårade över kritiken

    http://2000aldrig.wordpress.com/2011/12/14/2000aldrigs-adventskalender-lucka-14/

    SvaraRadera