fredag 30 december 2011

2012 – Vänsterns år?

Regeringen Reinfeldt har nått vägs ände. Det beror dels på att regeringen inte har egen majoritet i riksdagen. Men än mer beror det på att de så kallade nya moderaterna inte har något kvar att leverera. Deras enda egentliga politiska projekt – skattesänkningar – genomfördes 2007–2010. Nu finns det inga visioner kvar, om de inte ska kasta masken och bli de gamla moderaterna på nytt. Det är därför Fredrik Reinfeldt använde ordet "ansvar" 26 gånger i regeringsförklaringen i september. Hans enda hopp är att krisen i den internationella ekonomin ska hålla i sig, vilket gynnar den sittande regeringen opinionmässigt.

Kombinationen en svag regering och en svag opposition är mycket ovanlig i Sverige. Socialdemokratins problem är inte främst ett ledarskapsproblem utan en politisk identitetskris. Det blev tydligt i valrörelsen 2010 då en solklar rödgrön ledning schabblades bort i någon sorts Följa John-lek efter regeringen. Här tvingades också vänstern att delvis vika ner sig inför sina ängsliga rödgröna samarbetspartners. Men den som inte vågar utmana högern i skattepolitiken kommer aldrig att kunna besegra högern i ett val.

Tyvärr finns det för närvarande inga tecken på att Socialdemokraterna, eller för den del Miljöpartiet, ska omvärdera sin acceptans av huvuddragen i regeringens ekonomiska politik. De vågar helt enkelt inte röra de stora skattesänkningarna. Men till skillnad från S och MP verkar Vänsterpartiet ha lärt sig denna läxa. Mycket talar för att detta kan ge utdelning under 2012. Med en ny och vass ledning, som vågar och kan konfrontera regeringen i välfärdsfrågorna och den ekonomiska politiken, kan Vänsterpartiet mycket väl nå tvåsiffriga opinionstal före nästa årsskifte.

Därför bör Vänsterpartiet välja Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson till nya partiledare på kongressen 5–8 januari 2012.

* * * *
Uppdaterat 2011-12-31

DN hävdar i en ledare att den så kallade förnyelsen inom Vänsterpartiet i själva verket inte är någon förnyelse, och hänvisar till en intervju med Jonas Sjöstedt i Dagens Industri där denne menar att vissa skatter måste höjas för att klara välfärden och att välfärden ska vara fri från vinstintressen. Bra, eftersom själva definitionen av "förnyelse" på borgerliga ledarsidor är att acceptera högerpolitiken.

Länkat: AB; AB; AB; AB; AB; AB; SVT; SVT; SVT; Ex; SVD; SVD; SVD; SVD; DN; DN; DN; GP; SKD; SKD;

1 kommentar:

  1. Borg och Juholt verkar redan ha gjort upp om en bortre parentes i a-kassan. Juholt är linjetalens galjonsfigur medan neoliberale Waidelich representerar den reella moderatpolitik som kommer att föras. Men det är – liksom med de 145,2 miljarder som S och M skeppar till euron via IMF – med mycket små bokstäver som den bortre parentesen nu introduceras för att bli verklighet i cirka maj 2012 (eller kanske ännu tidigare med tanke på hur populariteten hela tiden ökar för Reinfeldt ju fler hundratals miljarder han euroforiskt lovar bort till euron). Borg använder formuleringen att det inte är ”tillräckligt lönsamt att ta ett arbete” för att motivera införandet och Juholt och Waidelich begraver det finstilt genom att placera ”snabb omställning” absolut längst ner i sin allt annat än informativa debattartikel om vilken neoliberal högerpolitik man nu kommer att ge sitt stöd åt – så att Borgs utförsäkringspolitik blir ännu mer verklig – denna gång för 132 000 långtidsarbetslösa. http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vaxande-klyftor-hotar-sammanhallningen_6740081.svd
    Arbetslinjen 2.0 – gratisarbete som villkor för försörjningsstöd, det blir den nya jobbpolitiken.

    SvaraRadera