torsdag 5 maj 2011

Stad eller kommun?

Ska Lund återta stadsnamnet? Många fnyser kanske åt något som förefaller vara en icke-fråga. Inte desto mindre har ett medborgarförslag om detta lämnats in och frågan skall och bör tas på allvar.

Lund är en av Nordens äldsta städer, stadsdaterad till 990-talet genom kvarlevor från mynttillverkning. Under större delen av 1900-talet omfattade Lunds stad förutom den medeltida stadskärnan Lunds landsförsamling, med byar som Lilla Råby och Östra Torn samt S:t Peters Kloster med Värpinge by. På 1950-talet gick också Stora Råby upp i Lunds stad.

Alla städer, landskommuner och köpingar i Sverige fick det enhetliga namnet "kommuner" 1971 i samband med sammanslagningar. Enligt regeringsformen finns det i Sverige två typer av kommuner: primärkommuner (det vi brukar kalla kommuner) och sekundärkommuner (landstingen).


Fram till 1974 hade Lund växt till sin nuvarande geografiska storlek. Idag bor 77 procent av Lunds befolkning i det som tidigare hette Lunds stad och resten i byarna. I västra Skåne har tre städer hittills återtagit stadsnamnet: Malmö, Helsingborg och Landskrona.

Argumenten för "stad" är inte bara historiska utan också identitetsmässiga. Kopplingen mellan universitet och stadsbegrepp är stark i Lund.

Med bilsamhällets genombrott försvann tyvärr staden ur samhällsplaneringen, till förmån för funktionsseparering (bostad på ett ställe, arbete på ett annat, inköp på ett tredje, fritid och kultur på ett fjärde), villamattor och vägspagetti. När nu staden äntligen håller på att att återupprättas i samhällsplaneringen bör namnet symboliskt följa med.

Därtill är "City of Lund" mer internationellt gångbart än "Municipality of Lund".


Argumenten emot bygger huvudsakligen på att bybor i Genarp och Dalby skulle drabbas av en identitetskris av att tillhöra en stad. Själv inbillar jag mig att invånarna i till exempel Rydebäck och Ödåkra ganska snabbt har kommit över eventuella stadstrauman efter Helsingborgs namnbyte.

Argumentet att själva namnbytet skulle kosta pengar stämmer inte. Det är i stort sett gratis eftersom "kommun" inte används i Lunds profil, skyltar eller brevpapper (jämför logotypen ovan).


I kommunstyrelsen 4 maj behandlades först frågan om kommunen skulle genomföra en opinionsmätning för eller emot "stad" bland medborgarna. Vi i Vänsterpartiet argumenterade emot detta redan när ärendet först var uppe i februari. Har inte kommunen efterfrågat medborgarnas åsikt i tunga frågor - som när en tredjedel av äldreomsorgen privatiserades eller när skatten sänktes - då drar det ett löjets skimmer över politiken att fråga om namnet. Detta hade en majoritet i kommunstyrelsen nu tack och lov förstått.

Därefter behandlades själva namnfrågan. En majoritet av ledamöterna beslutade att föreslå kommunfullmäktige att avslå namnbytet. Men omröstningen följde inte block- eller partigränserna och i kommunfullmäktige kan vad som helst hända.

Tidigare: Leve staden

3 kommentarer:

  1. The problem with socialism is that eventually you run out of other peoples' money. -Margaret Thatcher.

    SvaraRadera
  2. Men de hade frågat medborgarna om skattesänkning etc .....det kallas kommunval....

    SvaraRadera
  3. Jag begriper inte hur ett så pass innehållslöst uttalande kan bli så populärt bland högern. Margaret Thatcher blandade uppenbarligen ihop socialism med att inte betala sina skulder. Med tanke på vad tories i England sysslar med just nu borde alla svenska borgare med självbevarelsedrift hålla sig på behörigt avstånd.

    Det har dock inget att göra med frågan om stad eller kommun.

    Det har inte den andra kommentaren heller. Jag förespråkar inte att politiken ska styras av opinionsmätningar. Visst, de borgerliga i Lund gick 2006 till val på att sänka kommunalskatten. Men de hävdade att de kunde sänka skatten med bibehållen kvalitet i skola vård och omsorg. Till dags datum har de plockat bort ungefär var tionde lärare i Lunds kommun, lärartätheten i grundskolan har minskat med 10 procent. Ekonomiskt motsvarar det ungefär deras skattesänkning.

    Mot bakgrund av detta skulle det onekligen vara intressant att ställa sänkt kommunalskatt och lärartäthet mot varandra, t.ex. i en lokal folkomröstning.

    SvaraRadera