söndag 8 maj 2011

Barnen eller skatten?

Den borgerliga regeringen har hittills klarat sig undan genom att vädja till egoism och försöka legitimera egoismen som "jobbskapande". För några extra hundralappar i månaden i sänkt skatt förväntas svenskarna acceptera utförsäkringar och sämre social service.

Nu har verkligheten hunnit ikapp regeringen Reinfeldt. Samtidigt som de inte kan visa att några nya jobb har skapats genom de hittillsvarande jobbskatteavdragen har frågan om barnfattigdom satts på dagordningen. Idag visar professorn i socialt arbete Tapio Salonen prislappen för att avskaffa barnfattigdomen i Sverige: 15 miljarder kronor. Det är ungefär lika mycket som regeringens aviserade femte jobbskatteavdrag 2012 kostar att genomföra. Salonen påpekar också att jobbskatteavdragen inte når fram till de hushåll som har sämst ekonomi.

Nu är det bara att välja, Fredrik Reinfeldt: Barnen eller skatten?

Den senaste tidens opinionsmätningar indikerar onekligen hur svenskarna ser på denna fråga.

Tidigare: Systemskiftet fortsätter

Länkat: SVT; SVT; SVT; SVT; SVT; Ex; Ex; DN; SVD; GP; SKD; SKD; HD; AB; AB; AB; Dagen;

14 kommentarer:

 1. Opinionsmätningar är inget man ska ta hänsyn till.
  Folket röstar med plånboken och det är rösten som räknas.

  SvaraRadera
 2. Hade vi levt i ett någorlunda demokratiskt samhälle så hade naturligtvis Landsfadern fått frågan om skatten eller barnen, men tyvärr kommer detta inte att ske.

  SvaraRadera
 3. Vi betalar redan de högsta skatterna i världen. För detta får vi en högst medelmåttig välfärd.
  Det betyder att antingen försvinner en brutal mängd pengar i något svart hål (gissa vilket) eller också är svenska politiker skrämmande inkompetenta. Min gissning är både och.
  Hur eller hur ska svenska politiker inte tilldelas mer skattepengar att leka med. Hade en vanlig pöbelsvensson hanterat sina pengar såsom politikerna hanterar skattepengar hade en förmyndare satts på plats.

  Utrikeskorren

  SvaraRadera
 4. Argumentet att det i välfärdssektorn, precis som i alla organisationer och företag, förekommer missbruk och slöseri blir i detta sammanhang helt förryckt. Ingen har dessutom lyckats vissa att detta skulle vara mer utbrett i Sverige än i andra länder, tvärtom, vi lever i ett av världens minst korrumperade länder. Vad det gäller är istället följande:

  Forskare har satt en ungefärlig prislapp på vad det kostar att utrota barnfattigdomen. Det motsvarar ungefär vad regeringen vill spendera på ytterligare skattesänkningar nästa år. Det är bara att välja...

  SvaraRadera
 5. Ditt svar är ett rent lysande bevis för mina påståenden. "Missbruk"? "Slöseri"? "Korruption"?
  Jag skriver inkompetens. Och med tanke på ditt nonsenssvar utan någon som helst relevans för mina påståenden så får vi konstatera att du sällar dig till den stora och inte särskilt ädla skaran av politiker som är just inkompetenta.
  "Barnfattigdom" är dessutom bara det senaste modeordet bland obildade politruker.
  För några år sedan var det "skola, vård och omsorg". Hur har det gått med det? Tja, mätningarna är entydiga för i alla fall skolan: sämre än någonsin.
  Det borde dock glädja en vänsterpartist. Forskare har nämligen också visat att ju längre ut på vänsterskalan man står desto mer obildad är man så nya väljare torde vara i antågande för ditt parti. Jag önskar att det var något jag bara hittat på men så bedrövligt är det.

  Utrikeskorren

  SvaraRadera
 6. Egentligen borde jag nog skona mina bloggläsare och lite oftare ta bort irrelevanta och förolämpande kommentarer. Den senaste kommentaren låter jag dock stå kvar som ett skrämmande exempel på högerns människosyn.

  SvaraRadera
 7. > Egentligen borde jag nog skona mina bloggläsare och lite oftare ta bort irrelevanta och förolämpande kommentarer.

  En vis man - alltså inte en politiker - sade en gång att sanningen svider värst.

  > Den senaste kommentaren låter jag dock stå kvar som ett skrämmande exempel på högerns människosyn.

  Där hade du uppenbart kraftig otur när du tänkte. Jag röstar inte på högern.
  Så vad ska du nu skylla din och dina politrukpolares inkompetens på?

  Utrikeskorren

  SvaraRadera
 8. Re; Utrikeskorren
  Om man nu ska kritisera någon personligt bör man kanske inte vara anonym.

  SvaraRadera
 9. Mats Olsson vill satsa 15 skattemiljarder på "barnfattigdom". Den absoluta merparten av dessa "fattiga" barn utgörs av invandrare som beviljats uppehållstillstånd för att det är "synd om dem", inte för att de har flyktingskäl. Vänsterpartier, bland andra, stöder den här iden. I stort sett hela "fattigdomen" är skapad av politiker. Dessa "fattiga" lever redan i stort sett uteslutande på skattemedel. Nu tycker Mats Olsson & Co att de här "fattiga" ska ha ännu mer skattemedel.
  Med andra ord, de inkompetenta politrukerna skapar först ett problem vi inte hade behövt ha över huvud taget. Sedan när det går åt h-e då ska skattebetalarna slanta upp en gång till.
  Innan vi börjar fundera på att låta skattebetalarna stå för fiolerna så finns det en hel del områden som vi först ska se över. Vi börjar med att helt slopa partibidragen. Därefter samtliga pensioner till avdankade politruker. Halverade (minst) löner och ersättningar till politrukerna. Samtliga tillägg i form av privat sjukvård och annat åker. SÄPO-skyddet stryks. Taxiåkande förbjuds.
  Nu kommer säkert någon politruk att oja sig om att om det inte utgår ordentliga ersättningar så kan man inte locka de mest kompetenta till politiken. Jag säger att om våra nuvarande politiker hade varit det mest kompetenta personer vi kunnat skrapa ihop i Sverige så hade hela landet sjunkit i Östersjön.
  För att konstatera att det absoluta flertalet politiker idag är gravt inkompetenta behövs inte mitt namn. Det räcker så väl med att låta politrukernas handlingar tala för sig själva.
  Och om du inte tror mig på det så ta en titt på debatterna i Riksdagen. Finns bl a en väldigt fin sekvens med en folkpartist som visar helt oanade möjligheter vad gäller procenträkning.

  Utrikeskorren

  SvaraRadera
 10. Re, Utrikeskorren.
  När man kommer med så många påstående som inte är underbyggda med referenser bör man ange vem man är.
  Men det är alltid lätt att vara anonym med många bestämda åsikter.

  SvaraRadera
 11. Jaså du Olsson, det blev för magstark när det visade sig att jag hade torrt på fötterna i mina påståenden.
  Med tanke på din ålder är det inte svårt att avgöra att du har dina politiska rötter i 68-vänstern dvs de renodlade kommunisterna. Och inte är kommunister direkt kända för att vara särskilt intresserade av sådana trivialiteter som sanningen. Nu har du utan tvivel visat vad vänsterpartister menar med att "ta debatten" med SD. Ljug och censurera för en civiliserad debatt klarar ni inte.
  Och för att hindra dig från att ha otur i tänkeriet en gång till så, nej, jag röstar inte på SD heller.

  Utrikeskorren

  SvaraRadera
 12. Jag tar bort alla kommentarer som innehåller länkar till rasistiska bloggar och hemsidor. Den som vill ha sådant får skapa en egen blogg. I övrigt lämnar jag till läsaren att bedöma vad som är en civiliserad debattstil i detta fall.

  SvaraRadera
 13. Aha, så när verkligheten inte stämmer med din uppfattning så sopar man sanningen under mattan med tillmälen. För vi kan notera att du kallade det för "rasistiska" hemsidor, inte "lögnaktiga" hemsidor.
  Hade du varit intresserad av att förmedla sanningen så hade du kunna bryta ut länkarna till videorna och visat dem istället. Men det är väl så att SvD och youtube och Riksdagens filmare och Migrationsverket också är rasister.
  Och så har du ovanpå detta mage att först delta i och stödja skapandet av ett problem, kräva 15 miljarder för detta, och sedan censurera när det står klart att du målat in dig i ett hörn. Stil är något du helt saknar.
  Jag upprepar: inkompetenta politruker ska inte ha mer skattemedel att leka med. Det står klart bortom allt rimligt tvivel när vi går igenom saken här.

  Jag ska dock ge dig en eloge för det faktumet att du faktiskt har låtit merparten av mina inlägg stå kvar. Det är nämligen långt mycket mer än vad Jonas Sjöstedt gör. Att låta inlägg som kallar Carl Bildt för ett rövhål stå kvar går bra enligt Sjöstedt. Men allt som liknar kritik av honom själv eller den politik han står för tas konsekvent bort. Och detta ska vara Vänsterpartiets framtida ledare...

  Utrikeskorren

  SvaraRadera
 14. För de flesta människor står det nog klart att barnfattigdomen inte är något som uppfunnits av ondsinta vänsterpolitiker utan att det är ett reellt problem som beror på ökade klyftor i samhället. Detta styrks av den forskning som finns inom området, se t.ex. http://www.mah.se/Nyheter/Nyheter-2011/Okad-barnfattigdom/

  Jag kan mycket väl förstå bloggare som tar bort den typ av vildsinta anonyma attacker med främlingsfientlig slagsida som vi har det tvivelaktiga nöjet att bevittna ovan. Människor med socialt engagemang blir kallade inkompetenta politruker eller värre. Efter lite tvekan låter jag dock inläggen stå kvar, kanske mest som ett varnande exempel.

  SvaraRadera