tisdag 23 mars 2010

Moralisk kollaps

Jag är en ganska luttrad människa, både i och utanför politiken. Men jag har nog aldrig varit med om en sådan total moralisk kollaps som majoriteten av politikerna i Lund uppvisar när de nu närmar sig ett beslut om att flytta fotbollsarenan. I går hade kommunstyrelsens arbetsutskott möte.

Nu fick vi för första gången svart på vitt på att arenan i bägge de föreslagna lägena hamnar närmare befintlig bebyggelse, jämfört med
de hus som Arne Paulsson vill bygga om den blir kvar i nuvarande eller lätt justerat läge.

I det norra läget, som socialdemokraterna tycks förespråka, blir det rena katastrofen för de boende i HSB:s punkthus. I det södra läget, som Mats Helmfrid (M) i
dagens Sydsvenskan förespråkar, hamnar arenan cirka 40 meter från husen på Vårvädersvägen. Någon ordentlig ljud- och ljusutredning har inte gjorts för något av lägena. En sådan har dock gjorts för Paulssons hus och värdena bedöms där som acceptabla om arenan ligger kvar. Det är dessutom en sak att som hyresgäst flytta till ett utsatt läge, en annan att flytta en störande verksamhet inpå befintlig bebyggelse.

Bägge flyttalternativen innebär omfattande kapitalförstöring och blir en dyr affär för Lunds kommun med bland annat investeringar i ett explosionsskydd ut mot järnvägen. Lunds BK avvisar flytten som en klar försämring. I det södra läget, som borgarna tycks förespråka, blir det dessutom 800 meter till det P-hus på andra sidan Ringvägen som byggs bland annat för att försörja fotbollsarenan, och vad värre är ungefär samma avstånd till en tänkt arena-hållplats för regionbussarna vid Ringvägen.

Konfronterade med dessa uppgifterna tänker man att vilken politiker som helst med ryggrad skulle ändra sig och snabbt vända sig till ett alternativ som innebär att arenan ligger kvar i nuvarande eller lätt modifierat läge. Men inte: Med argument som "vi har ju lovat Paulsson" och "Paulsson har redan fått besked att vi ska lösa det här" skiter de borgerliga och socialdemokratiska toppolitikerna i alla andra och i vad de nu med egna ögon kan se är rätt och riktigt. Nu vill de tydlligen fatta beslut om alltihop, detaljplan för Paulssons hus, exploateringsavtal med Paulsson samt flytt av matcharenan, i april.

Argumenten har smulats sönder och självdött. Flytten är en försämring för alla: Idrotten, klostergårdsborna och skattebetalarna i Lunds kommun. Ska politikerna se till kommuninvånarnas nytta eller till Arne Paulssons nytta? Än finns det chans att avstyra detta vansinne.


Tidigare bloggat om arenan: Kryperiet fortsätter; Idrottsskandaler; Slakten på LBK:s matcharena


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar