lördag 6 april 2013

Skojare i skolbranchen

I veckan gjorde det folkpartistiska kommunalrådet Tove Klette i Lund något som hon inte gör så ofta. I kommunens namn skickade hon ut ett pressmeddelande. I detta meddelas att lärartätheten i Lunds kommun 2012 stigit till 9,6 per hundra elever, 2011 var siffran 8,7. Tove Klette låter sig själv citeras i pressmeddelandet: 
– Det är mycket tillfredsställande siffror och visar att skolan är ett prioriterat område i Lunds kommun, säger kommunalråd Tove Klette (FP). Lärarna är enligt all forskning den enskilda faktor som spelar störst roll för elevernas lust att lära och framtida välgång.  
Alla som följt skolans utveckling i Lund har med sorg i hjärtat fått konstatera att lärartätheten sjunkit successivt sedan de borgerliga tog över 2006, vilket också bekräftats av Skolverkets statistik. Genom årliga nedskärningar tappade Lunds skolor ungefär var tionde lärare mellan 2007 och 2011, räknat per hundra elever. Utvecklingen är bland de värre i landet vilket också lett till att Lunds position som god skolkommun försämrats kraftigt. De borgerliga har prioriterat skattesänkningar framför skolan.

Eftersom 2012 var ett nytt år med minskat realt anslag per elev frågar man sig naturligtvis: Hur kan denna vändning ha skett? Hur kan lärartätheten öka kraftigt (ja, hela minskningen sedan 2007 är återställd) när anslagen per elev fortsatt minskar?

Tove Klette nämner ingenting om hur förbättringen gått till, men i Sydsvenskan två dagar senare avslöjas att Klettes partifrände Lars Hansson (FP), som är ordförande i Barn- och skolnämnd Lunds stad, är mannen som ligger bakom miraklet. Han har helt enkelt gett direktiv att från och med 2012 räkna på ett helt nytt sätt, vilket i ett slag förbättrar siffrorna. Lars Hansson avvisar i tidningen också möjligheten att räkna på bägge sätten, för jämförbarhetens skull.

Så, lagom inför valet 2014 så försöker de borgerliga med Folkpartiet i spetsen, utplåna möjligheten att bedöma resultaten av deras egna gärningar. Statistiken ska inte vara jämförbar mellan åren.

Kommunalrådet Klette försöker dessutom i en akt av öppet bedrägeri använda det nya sättet att räkna för att inbilla oss att lärartätheten nu plötsligt ökat. Så agerar skojare i skolbranschen. De måste tro att lundaborna är ett osedvanligt korkat släkte...


Tidigare: Lunds skolor i vasken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar