torsdag 11 april 2013

Exit Pia

Pia Kinhult på väg ut...
Det är omöjligt att med förnuftiga argument försvara sjukvårdspolitiken i Skåne. Regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M) flydde idag ifrån Sydnytts frågor om konsekvenserna av nedskärningarna på Skånes universitetssjukhus, SUS. Nedan några utdrag ur intervjun, med mina kommentarer, Kinhults ord i rött.

I början av intervjun hävdade Pia Kinhult att SUS har alltid varit vårt sänke när det gäller att klara kvalitetmåtten, men att SUS är med där och deltar på ett helt annat vis och klarar av mycket av det här i en helt ny utsträckning, som vi aldrig någonsin sett tidigare.


Förutom att uttalandet är en grov förolämpning mot personalen och de bägge sjukhusens stolta förflutna påminner Pia Kinhult allt mer om Doktor Pangloss i Candide. Oavsett vilket elände som drabbar huvudpersonen i Voltaires roman är Pangloss svar: Vi lever i den bästa av världar!


Sydnytt pekar på att sedan anställningsstoppet infördes i höstas är det nu 640 färre anställda på SUS och att sjukhuschefen Jan Eriksson räknar med att man måste minska de anställda med ungefär lika många till för att få ekonomin i balans. Hur ska det går ihop i verksamheten? 

– Det verkar ju inte märkas i verksamheten, för vi ser ju faktiskt att man använder fler resurser….


Man kan fråga sig vilka "fler resurser" Kinhult tror att man använder på sjukhuset. En egen sedelpress i källaren? Svart magi? Dunderhonung? 


Reportern frågar hur Kinhults påståenden går ihop med missnöjet bland de anställda, att de går på knäna, och att människor enligt sjukhusets egna internutredningar dör på grund av personalbrist? 


– Jag tror inte att det är upp till mig att kommentera detta, eller överhuvudtaget gå in på sådana enskilda fall. Jag är inte påläst på detta, jag kan inte se den kopplingen, det är ett ansvar som Jan Eriksson [sjukhuschefen] har och det tror jag han tar till fullo.


Ja, Sydnytts reporter pekar på en internutredning som senast i förra veckan avslöjade att personalbrist var den direkta orsaken till ett dödsfall på SUS. Tidigare har Socialstyrelsen påvisat fem liknande fall, varav två barn. Men regionstyrelsens ordförande är inte påläst, kan inte se den kopplingen och skjuter hela ansvaret på den chef som ska verkställa hennes beslut att minska resurserna till vården. – Men hur ska man kunna garantera patientsäkerheten när man måste skära ner ännu mer? Kan du förstå allmänhetens och patienternas oro?


– Jag kan inte svara på det, tyvärr, utan jag får ju hänvisa till Jan Eriksson. Det är han som har det här uppdraget. Jag känner mig oerhört trygg i att han kommer att ta det ansvaret och han kommer också att visa upp att det går. Tack.


Pia Pangloss har därmed sagt sitt. Reportern försöker ställa en sista fråga men regionrådet vägrar att svara. 
– Färre anställda och 400 miljoner som ska sparas, det går väl inte riktigt ihop?

– Tack…


Den styrande femklövern (borgerliga + miljöpartet) i Skåne tillför en ny dimension åt begreppet politikerförakt. Exit Pia och ta med dig femklövern ut!Hela Sydnytts intervju med Pia Kinhult på denna länk

1 kommentar:

 1. Karin Kirkland3 maj 2013 16:09

  Känner du till vad Pia Kinhult studerade i USA och hur länge hon var där? På sidan kinhult.se kan man under hennes CV se hennes utbildning:
  o Gymnasium Humanistisk linje halvklassisk variant, Franska Skolan, Stockholm 1978
  o 20 p Praktisk svenska, Stockholms universitet 1983
  o 40 p Statsvetenskap, Lunds universitet 1997
  o BSHA, University of Phoenix 2007

  Men att hon tillbringat någon tid i USA tycker jag inte framgår.
  Intressant att en kvinna med mottot För frihandel och kapitalism är sjukvårdpolitiker!

  SvaraRadera