lördag 13 april 2013

Cynisk regionledning


Arbetsmiljöverket har starkt kritiserat situationen på akuten i Lund, och lagt vitesföreläggande om inte åtgärder sätts in. I stället för att ta itu med problemen hyr nu Region Skåne in konsulter för att granska Arbetsmiljöverkets granskning. 

Att de inte skäms! Personalen går på knäna, patientsäkerheten är satt på undantag, i veckan visade sjukhusets internutredning att underbemanning var den direkta orsaken till att ännu en patient dog. 

Regionledningen försöker då ta till byråkratiska finter för att slippa ordna upp situationen och försöker därtill skjuta budbärarna. Bland annat kritiserar regionen Arbetsmiljöverket för att att inte jämföra Lund med akutmottagningar i andra städer. Vad skulle det ha med saken att göra? Blir det bättre i Lund om andra också går på knäna? 

Samma dag rapporterar Skånskan att förlossningen i Malmö anmäls igen för flera brister, varav den allvarligaste är den konstanta underbemanningen

Regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult å sin sida flyr från intervjuer när hon inte kan svara för nedskärningarnas effekter. I dagens SDS berättar hon att hon har inspirerats av Margaret Thatcher, som bland annat sägs ha varit en föregångare i privatiseringar av offentlig verksamhet. 

Det verkar som det numera ingår i urvalskriterierna för att bli borgerlig eller miljöpartistisk regionpolitiker, eller topptjänsteman, att vara en fullgången cyniker.

2 kommentarer:

 1. Jag måste bara kommentera. För mej är den sista meningen en förolämpning...

  ...men inte av politiker och topptjämstemän utan av cyniker. För mej är en cyniker en person som ser verkligheten som den är och inte som den borde vara. Det är ju en grumdförutsättning för att agera pragmatisk och lösa problem, agerandet som beskrivs är därmed inte cyniskt utan snarare dogmatisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. OK, lite generaliserande uttryckt kanske. Men i ordet "cynisk" finns i och för sig ingen värdering av om cynikern har rätt eller fel. I detta sammanhang använder jag det för att karaktärisera en ovilja att trots vetskap om de egna handlingarnas konsekvenser i form av mänskligt lidande ta till sig kritiken, utan istället attackera budbäraren.

   Radera