måndag 22 april 2013

Åtta nya vårdval i Skåne


Nu planeras en ny våg av privatiseringar av specialistsjukvården i Skåne. Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslås på fredag fatta beslut att lägga ett utredningsuppdrag om att införa vårdval för åtta nya verksamheter.

Dessa är: Gynekologi, rehab psykoterapi, rehab hjärnskador, missbruksvård, hjärtsvikt, ögonsjukvård samt, som var känt sedan tidigare, hudsjukdomar. För flera av dessa verksamheter har personal och expertis redan varnat för konsekvenserna av just införande av vårdval, för konsekvenserna av privatisering och uppsplittring. 

Chefen för hudkliniken i Lund Bertil Persson sade i mars upp sig. Han påpekade då att i Skåne är det brist på specialister, vilket snabbt kommer att innebära att forskning, utbildning av läkarstudenter och nya hudläkare kommer att trilla ihop. På samma sätt har ledande specialister inom ögonsjukvård varnat för införande av vårdval. Alla invändningar viftas bort, för den styrande femklövern är privatiseringar en viktig ideologisk fråga.

Till saken hör att med införande av vårdval försvinner regionens kontroll över vårdekonomin. Prislappar sätt och på dessa blir det fri dragningsrätt för vårdvalets producenter. Koncentration sker till "lönsamma" verksamhetsgrenar, och eftersom de borgerliga + MP satt vården under konstant ekonomisk press leder detta till ytterligare utarmning av resurser till övrig sjukvård. 

Ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden är Carl-Johan Sonesson (M) och viceordförande Anders Åkesson (MP). För dem är det nu bråttom att forcera fram en nya våg av privatiseringar av specialistvården, så att allt hinner införas före valet 2014. Därefter lär de inte få en chans.

Tidigare: Cynisk regionledning; Exit Pia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar