söndag 12 februari 2012

Moderaterna kackar i eget bo

Lund skärs i väster av från havet av Lomma kommun, med de bägge huvudorterna Lomma och Bjärred. Det är en av Sveriges mest borgerliga kommuner. I senaste kommunalvalet fick moderaterna ensamma över 50 procent av rösterna. Socialdemokraterna fick 18 procent och vänstern finns inte ens på kartan. Här är inkomsterna höga, villorna stora, skatten låg och eventuella sociala problem exporteras med glädje till Malmö eller Lund. Här är det bäst att bo, i alla fall för vissa.

Det är sällan jag behandlar politiska händelser i Lomma eller Bjärred på denna blogg. Men i veckan som gick har följande hänt:

1. Kommunfullmäktige röstade nej till kravet på en folkomröstning om konkurrensupphandling av återstående kommunala äldreboenden. Carema Care driver redan ett äldreboende i Lomma, som 2006 ådrog sig hård kritik, bland annat från medicinskt ansvarig sjuksköterska på inte mindre än 25 punkter. De borgerliga vill nu även sälja ut äldreboendet i Bjärred och räknar med att på så sätt spara 9,3 miljoner om året på omsorgen om de äldre. Därmed skulle inget offentligt alternativ finnas kvar i kommunen. Många invånare känner oro och vill avstyra detta, de som bor på äldreboendet har inte ens blivit tillfrågade om de vill bli konkurrensutsatta, mängder av moderata väljare i kommunen har skrivit på för kravet om en folkomröstning.
Varför ska vi slänga ut en halv miljon på en folkomröstning om en sak vi redan vet svaret på, sade Christian Idström (M) i kommunfullmälktige, och fortsatte:
– Det är folkets vilja hur vi är fördelade efter partier här i fullmäktige. Att man med myter om blöjvägning, vinster till skatteparadis med mera också lyckats skrämma några av våra väljare att skriva på listorna är inte att förundra sig över.
Kanske en del väljare i Lomma kommun nu undrar: Varför fruktar moderaterna kommuninvånarnas röst om äldrevårdens framtid?

2. Lomma kommun säljer Borgerby slott. Det är egentligen inget märkligt med det. De kommuner som är innehavare av slott som de inte riktigt vet vad de ska göra med gör ibland klokt i att sälja dem. Borgeby slott värderades nyligen till ett marknadsvärde av 10 miljoner kronor. Ändå beslöt kommunfullmäktige att sälja slottet för 3,2 miljoner kronor utan några som helst garantier att det framgent kommer att nyttjas till publikt ändamål eller hållas tillgängligt för allmänheten.

Kanske en del väljare i Lomma kommun nu undrar: Vems intressen går egentligen den moderata kommunledning de valt?

3. Regionstyrelsen (borgerliga + miljöpartiet) beslutade att stänga vårdcentralen i Bjärred. Patienterna ska så snabbt det går slussas över till andra vårdgivare. Region Skåne tillämpar så kallat hälsoval. Det har lett till att offentligt driven sjukvård dränerats på resurser och till nedläggningar av vårdcentraler, tidigare t.ex på Lindängen i Malmö. När marknadskrafterna släpps fria inom vården är det inte flertalets behov som styr. Riskkapitalbolag och andra privata aktörer plockar glatt russinen ur kakan, medan den offentliga vården får stänga.

Nu var det alltså Bjärreds tur. Sjukvårdsmarknadens konsekvens nådde till slut den lilla borgerliga idyllen. Att 60 procent av Bjärredsborna är listade på den väl fungerande vårdcentralen räcker inte på några villkor. Här gäller inga demokratiska principer, det som inte ses som lönsamt måste bort. Regionrådet Catharina Blixen-Fineckes (M) argument för stängningen är att vårdcentralen inte är lönsam efter att ha tappat 200 av 5 600 listade patienter. Nya privata alternativ ska fram till varje pris. Valfrihet för ett fåtal har blivit minskad valfrihet för flertalet.

Kanske en del väljare i Lomma kommun nu undrar: Var det egentligen marknadsanpassning av sjukvården och nedläggning av vårdcentralen vi röstade för?


I Lomma kommun har alltså moderaterna kackat i eget bo. Tre gånger under samma vecka. Jag känner ingen skadeglädje, men hoppas innerligt att åtminstone en del invånare i Lomma och Bjärred har lärt sig något inför valet 2014.

Länkat: SKD; SKD; SKD; SDS; SDS; SDS;

3 kommentarer:

 1. Har alla M i skåne aktier och kompisar i Carema? http://www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/article1605638/Oron-stor-nar-boende-ska-lamnas-over.html

  SvaraRadera
 2. Vad sysslar Stockholms läns hälso- och sjukvårdsnämnd med? Här tycks alla också ha aktier och bundisar i privata vårdbolag:
  Serafen http://www.dagensarena.se/innehall/reportage/%E2%80%9Djag-betraktar-det-som-vanskapskorruption%E2%80%9D/
  RödaKorset http://www.dagensarena.se/nyheter/domslut-ger-roda-korset-ratt-att-fortsatta-tortyrvard/(ett lyckligt slut i.af:-)
  ...och vad kommer härnäst? .....Something Is Rotten in the State of SLL,

  SvaraRadera
 3. I en annan del av Skåne:
  – De kallar oss för kunder. Men en missnöjd kund kan alltid välja en annan affär. Det är inte lika lätt för oss.
  Gustav på äldreboendet Amalia i Kristianstad, som de borgerliga nu lämnar över till Förenade Care, mot de boendes, deras anhörigas och personalens vilja. Tack för länken, Beatrice.

  SvaraRadera