söndag 26 februari 2012

Estelle en markering mot Israel?

Estelle Manville, gift Bernadotte
Vi är väl många som de senaste dagarna gått omkring och smålett åt det rojalistiska självmålet i namnfrågan. Speciellt när trogna hovpager, som Herman Lindqvist, riktigt skummat över av upprördhet.

Nu lanserar författaren Göran Burén en teori att namnvalet i själva verket kan vara en politisk markering mot staten Israel och dess vägran att öppna rättsak i ett politiskt mord. Folke Bernadotte var på FN-uppdrag i Jerusalem 1948 när han mördades. Inga försök har gjorts att ställa någon till svars för dådet, trots att det hela tiden stod klart vilka som låg bakom. Mördarna kunde istället senare sitta i israelisk TV och inför en skrattande och applåderande publik berätta om hur de planerat mordet.

Mordet utfördes av den sionistiska Sternligan och godkändes av Yitzak Shamir som då ledde terrorgruppen och som senare blev staten Israels premiärminister. Folke Bernadottes hustru hette Estelle.

Kopplingen ger onekligen en ny dimension åt det udda prinsessnamnet. Dess politiska laddning visar att till och med så pass triviala saker som att namnge ett litet barn kan bryta mot demokratins viktigaste principer, om barnet ifråga är förutbestämt att bli landets statschef. Officiella markeringar för eller mot andra stater ska inte beslutas av den kungliga familjen utan av Sveriges riksdag och regering. 

Detta alldeles oavsett om man kan känna en viss sympati med tanken i detta fall, om nu Buréns teori stämmer. I övrigt lär såväl Estelle som alla vi andra få leva med den massmediala logik som säger att allt den stackars flickan gör och utsätts för är ständigt förstasidestoff. Det är ovärdigt och fördummande, det bygger på orimligheten att det skulle finnas en speciell kunglig genuppsättning som gör just Estelle mest lämplig som framtida statschef. För hennes och vår skull - befria henne från sådana förväntningar. Leve republiken!

Tidigare: Statschef - ett lyckat avelsprojekt
Länkat: SVT; SVT; SR; DN; DN; DN; DN; SVD; SVD; SVD; SVD; SVD; GP; GP; AB; AB; SKD; SKD; AB

5 kommentarer:

 1. Kul teori. Jag undrar hur många i Israel som vet att folke Bernadottes fru hette Estelle. Men kommer Israel att bry sig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antagligen kommer inte Israel att bry sig, i alla fall inte officiellt. Men ju mer man tänker på det, desto mer politiskt framstår faktiskt namnvalet - medvetet eller omedvetet.

   Radera
 2. Detta var det löjligaste jag någonsin hört. Riktigt långsökt.

  SvaraRadera
 3. Tror knappast att namnet är politiskt valt, det hela är bara smutskastning emot den lilla flickan och DN står i spetsen för den med artikeln "Låt inte Estelle fördöma islam" (eller vad den nu hette).

  SvaraRadera
 4. Nåja, löjligt eller inte, speciellt långsökt är det inte. Folke Bernadottes fru hette ju faktiskt så och familjen har genom åren, med rätta, varit kritiska till att hans mördare hyllades istället för att lagföras. Göran Burén gör till och med den kvalificerade gissningen att om det blivit en pojke hade han fått heta - Folke.

  På vilket sätt skulle detta vara en "smutskastning emot den lilla flickan"?. Att dessutom DN, som mig veterligt inte skrivit en rad om det, skulle ligga i spetsen för denna övergår mitt förstånd.

  SvaraRadera