tisdag 9 augusti 2011

Fältet öppet i Vänsterpartiet

Så lämnade Lars Ohly äntligen beskedet att han inte ställer upp för omval som partiledare för Vänsterpartiet. Eftersom jag är måttligt sentimental tröttar jag inte läsaren med några krokodiltårar. Visst har Ohly sina förtjänster, men beskedet om avgång kommer inte en dag för tidigt.

Beskedet är framförallt välkommet eftersom det möjligör en betydligt mer avspänd process vid valet av ny partiledare. Kongressen äger rum i januari 2012 och hittills har tre kandidater anmält sig: Jonast Sjöstedt, Ulla Andersson och Hans Linde. Många hoppas att Josefin Brink nu också ska anmäla intresse. Fältet är öppet.

Själv är jag övertygad om att delat partiledarskap, en kvinna och en man, vore det bästa för Vänsterpartiet. Belastningen på den enskilde minskar och möjligheter till profilering inom speciella kunskapsområden ges. Samtidigt visar det att partiet menar allvar med feminismen, hälften av partiledarskapet ska alltid vara kvinnligt. Den enda risken med ett delat partiledarskap skulle vara om den ena parten blir för stark, för dominerande, medan den andra hamnar i skuggan. Vid något tillfälle har detta hänt för MP:s språkrör. Därför är det  viktigt att bägge står på egna ben och att de matchar varandra.

Den ideala kombinationen inför valet 2014 tror jag vore Josefin Brink och Jonas Sjöstedt. De är bägge politiskt kloka och förmår att ta plats i debatten. Bägge har en förmåga att visa att de menar allvar när de säger någonting och att skapa tillit genom sitt sätt att uttrycka sig. Bägge vinner på sin förmåga att resonera och lyssna, på att kunna formulera sig på ett intressantare sätt än genom slagord och enkla standardsvar. De matchar varandra väl genom skillnader i personlighet, temperament och ålder och appellerar därigenom till delvis olika delar av befolkningen.

Uppdaterat 10 augusti

Vid en rundringning svarar 13 av 18 distriktsorföranden till DN att de föredrar delat ledarskap. Det ser onekligen hoppingivande ut, även om det naturligtvis till sist är partikongressen i januari som bestämmer.


Tidigare: V: Hopp om liv efter jul

Länkat: SVT; SVT; SR; SR; SR; SR; SR; DN; DN; DN; DN; SVD; SVD; SVD; SVD; GP; GP; GP; GP; GP; GP; HD; HD; SKD; SKD; SKD; NSK; D; AB; AB; AB;

2 kommentarer:

 1. Jag håller tummen för Josefin Brink

  SvaraRadera
 2. Rossana Dinamarca vill också bli partiledare.
  Om Dinamarca skulle bli vald infrias alla andra partiers våta dröm och vänsterpartiet skulle åka ur med buller och bång.

  Jonas Sjöstedt verkar vara en bra person även för mig som röstar borgligt.
  Med honom som partiledare (tror inte ett skvatt på delat ledarskap) behöver vänsterparitet inte "kamrat fyraprocent"

  SvaraRadera