måndag 1 augusti 2011

Där högern styr

Så nåddes till slut en uppgörelse i USA som tillfälligt räddar landets ekonomi. Uppgörelsen innebär att skuldtaket skrivs upp till cirka 16 500 miljarder dollar, vilket möjliggör att staten kan teckna nya lån och därigenom hålla sig flytande de närmaste åren. Inga skattehöjningar ska ske men statens utgifter ska skäras ner varav en mindre del faller på militären. USA står på egen hand för över 40 procent av världens samlade militära utgifter.

Anledningen till att USA och världen nu har fått hålla andan är att den radikaliserade högern, som valdes in i representanthuset förra året, egentligen inte vill ha någon uppgörelse överhuvudtaget, eftersom de i princip inte vill ha några statliga utgifter alls utöver just militären. President Barack Obama har haft andra och mer sociala ambitioner med en förvisso blygsam skattehöjning, men varit maktlös. Den amerikanska tokhögern har hållit hela världen som gisslan denna sommar.

Högerns vildsinta motstånd mot skatter har sedan länge blockerat varje typ av anständig socialpolitik i ett av världens rikaste länder. Sedan 1980-talet har höginkomsttagare fått stora skattesänkningar medan fattigdomen ökat. Trots de astronomiska militärutgifterna är skattetrycket i USA bara 24 procent, vilket kan jämföras med Storbritanniens 34 procent eller Sveriges 46 procent.

Riktningen i högerns politik är emellertid samma i USA och Sverige. Där högern styr är det nedskärningar av välfärd och skattesänkningar som gäller. Den enda egentliga skillnaden är att i Sverige har högern inte fått hålla på lika länge.


Länkat: SVT; SVT; SVTSR; SR; SR; SRAB; AB; E24; DNDN; DN; DN; DN; SVD; GP; HD; Ex; Ex; SKD; SKD; NSK;

1 kommentar:

  1. USA är helt korrupt både politiskt och juridiskt och har ju inte ens en lagligt vald president, så vad förväntar sig folk egentligen? Att nuvarande brottssyndikat förklätt till administration ska tänka på folket i första hand?

    SvaraRadera