söndag 19 december 2010

Tyst i klassen

Fyra av de fem största skolföretagen ägs numera av riskkapitalbolag med säte i Jersey och andra skattesmitarparadis. Sverige är ett av de få länder i världen som överhuvudtaget tillåter vinstintressen i utbildningsväsendet, som tillåter privata företag att driva skolor. Än mer unikt för Sverige är att detta betalas av skattemedel.

Nu avslöjar SVT att i den största friskolekoncernen, Academedia, är lärarna bundna av tystnadsplikt genom skriftliga avtal.
I kommunala skolor har personalen obetingad rätt att när som helst och för vem som helst påtala sådant de upplever som missförhållanden.

I Academedia får lärarna skriva på ett avtal att aldrig yppa någonting om missförhållanden till någon utanför företaget. Academedias avtal är dessutom utformade så att lärarna döms till tystnadsplikt även efter det att de slutat i företaget. I våras sade Academedias koncernchef att han styrde företaget med hjälp av "kramar och ramar".

Koncernchefen vill nu inte uttala sig utan hänvisar lugnt till att detta är en fråga om privat ägande. Det finns inte någon som helst lagstiftning som förbjuder privata företag att belägga sina anställda med munkavel. Passar det inte så är det ju bara att sluta.

Avslöjandet visar bara allt för tydligt att vinstdrivande företag inte har i skolan att göra.


Tidigare: Elevpengen till Jersey; Skola, vinst och religion

6 kommentarer:

  1. Jag är osäker på lagstiftningen men jag vet att lärare i offentliga skolor är skyldiga att slå larm om misstänkta sociala missförhållanden. Undrar om privata skolor har den skyldigheten och om det i så fall krockar med den typ av sekretessavtal som du beskriver ovan.

    /Christian

    SvaraRadera
  2. Intressant tanke, Christian. Det får vi ta reda på.

    SvaraRadera
  3. Det finns företag som utöver tystnadsplikten till och med försöker avtala om ömsesidig lojalitet i sina anställningsavtal för att i nästa ögonblick outsourca sin personal för att kunna komma åt deras pensionsavsättningar.

    SvaraRadera
  4. Jag vill inte vara en besserwisser, men i frågan om vinstintressen i skolan/utbildningsväsendet är det väl frågan om grundskolan. Lite förvirrande med begreppen som används eftersom utbildningsväsendet kan innefatta så mycket mer än bara grundskolan och i det avseendet finns det väl enormt många vinstdrivande men privatfinansierande skolor i världen.

    Och eftersom jag vet kan jag inte hålla mig från att upplysa om att både den offentliganställda som den privataanställda läraren i skolan lyder under socialtjänstlagen och är alltså enligt lag tvingade att anmäla misstankar om sociala missförhållanden. Detta kan göras anonymt just för att skydda anmälaren och denne är heller inte skyldig att upplysa rektorn om sina misstankar.

    SvaraRadera
  5. Anmälningsplikten enligt socialtjänstlagen berör just sociala missförhållanden. Men vad händer om en lärare, som enligt Academedias ledning har tystnadsplikt, yttrar sig offentligt om förhållanden som berör t.ex. lärartätheten, lokalerna, användning av vinsten eller chefen?

    Jag har också svårt att se att det i dessa avseende kan vara någon skillnad mellan skolformerna. I så fall hur?

    SvaraRadera
  6. Företaget är ju dum i huvudet.

    SvaraRadera