torsdag 2 december 2010

Slutsatser efter ett fiasko

Den socialdemokratiska kriskommissionens slutsatser rapporterades i kväll av SVT. Kommissionen menar att en huvudorsak till valförlusten var den gemensamma ekonomiska motionen i början av maj 2010, med "...höjd bensinskatt, ändrad fastighetsskatt och en förmögenhetsskatt som ingen rödgrön politiker kunde förklara."

Andra faktorer som kan förklara valförlusten var den turbulenta starten på det rödgröna samarbetet, att väljarna uppfattade regeringen som kompetent och oskyldig till arbetslösheten samt att de rödgrönas partiledningar inte höll måttet utan åtnjöt betydligt lägre förtroende än de borgerligas.

Jag tror att det ligger mycket i kommissionens slutsatser. Som verkligt alternativ till regeringspolitiken var den rödgröna uppgörelsen otillräcklig. Dess försiktiga ifrågasättande av fyra års borgerlig fördelningspolitik förmådde inte entusiasmera någon. Istället plottrades kritiken mot alliansregeringen bort i motsägelser och svårförklarligheter. Den tunga folkliga kritiken mot högerpolitiken uppfattades i valrörelsen som partikäbbel och gnällig överbudspolitik på marginalen.

Det var knappast det rödgröna samarbetet i sig utan delar av dess utformning i kombination med icke trovärdig partiledning som orsakade valförlusten. Inom Socialdemokratin tar man nu konsekvensen av detta, även personellt. När ska debatten starta på allvar i Vänsterpartiet?Länkat: SVT; SVD; DN; Exp; AB; GP; HD; SDS

10 kommentarer:

 1. Om det är andra som skall betala så funkar din ideoligi inte.

  SvaraRadera
 2. Genom att du avlägsnade min kommentar bevisar att du inte tror på en Demokrati.
  Där alla får göra sig hörda.
  Mats Olsson min gode man jag har varit både grön och röd längre än vad dom flesta snörnosarna på gatan kan räkna stenar och ägg till deras Demonstrationer.
  Så om du kopplar bort min kommentar då har du missat poängen med Demokrati.
  Men Sverige ser annorlunda ut idag än när både du och jag stod på barrikaderna.
  Det finns verken några Arbetare eller Moderater kvar i det här landet längre.
  Så vem är det du företräder Mats.

  SvaraRadera
 3. Ni vänsterpartister är så roliga. Noll självinsikt.
  Valfri V:are: 95% av befolkningen röstade inte på oss igen! Slutsats kamrater: 95% av befolkningen har fel och är vilseledda och vi måste jobba på ännu hårdare med vår politik! Upp till kamp, vi har 95% av befolkningen att omvända! Ro hårdare och längre kamrater!

  Så förmätet att man rodnar å era vägnar.

  SvaraRadera
 4. Jag tar gärna emot diskussionsinlägg, men inte länkar till SD-bloggar.

  Visst ser Sverige annorlunda ut jämfört med förr, men det kommer det alltid att göra. Det måste vara vänsterns stora utmaning att formulera anständiga och solidariska program för detta ständigt nya Sverige. Och visst finns högern kvar, det är bara det att den klätt ut sig...

  SvaraRadera
 5. Till Axl:
  Känns bra att man kan roa någon...

  Men seriöst: Skulle alla som inte för tillfället har en majoritet bakom sig hålla truten, då skulle det onekligen bli ganska tyst i debatten. Glöm inte heller att det inte var längre än sex år sedan då Vänsterpartiet hade 12,8 procent i ett allmäna val.

  SvaraRadera
 6. Mats Olsson skulle du ta emot länkar till DN SDS SvD Aftonbladet Expressen osv osv.?

  SvaraRadera
 7. Jo självklart och jag generaliserar lite, men bara lite. Visst menar du att folk är korkade som inte ser att M är vad de alltid varit med orden: "...det är bara det att den klätt ut sig." Dessutom, du hör väl paranoian i dina ord va? Precis det jag menar med inlägget ovan.

  Vad gäller 12% så absolut. För 16 år sedan hade väl S 45% so what? Vad jag menar är att tiderna förändras och även om jag aldrig trott att V behövts så kommer jag från ett S hem som tyckt att S har haft sin roll när M var ett riktigt nattväktarparti. Problemet nu är att jag tycker tiden sprungit ifrån V och S, lägg sedan till att M har stöpt om sig och inte längre är ett rikemansparti.

  All respekt för dig Mats, du är säkert en trevlig person men jag hoppas med hela mitt hjärta att ni ute på vänstern hamnar under 4%-strecket. Ni har alldeles för mycket gamla obehagliga kommunister i leden som inte ändrat åsikt 1 mm sedan 60-talet.

  Med det sagt så gillar jag inte allt med Alliansen och inte hur folk kommit i kläm med nya sjukreglerna. Men någonstans måste man börja och som du vet så hade även S som mål att halvera arbetslösheten och antalet sjukpensionärer.

  SvaraRadera
 8. Axl: Tack för synpunkten, men är det inte du som blir lite paranoid med dina " gamla obehagliga kommunister"? All opposition, såväl till höger som vänster, har ett berättigande och att vara i opposition bygger faktiskt inte på antaganden om att folket skulle vara korkat.

  Visst kan man förfasa sig över debattnivån i media ibland, men de enda jag menar varit korkade är den rödgröna oppositionen som lyckas schabbla bort en valseger med hjälp av dåligt genomtänkta politiska utspel och impopulära frontfigurer.

  SvaraRadera
 9. Hej igen!
  Hehe, det skulle man kunna tycka men nog är det så att bra många i era led står fast vid gamla ideal som så här i dagens ljus är allt från pinsamma till obehagliga. Alla kan ha fel och ingen sida är fläckfri men det handlar om bristen på avbön jag stör mig på.

  Fast att säga att rödgröna har schabblat bort segern är att säga att segern var deras till att börja med och förlusten enbart berodde på "småsaker". Som att makten egentligen är er och att valet 2006 bara var en miss i protokollet och att snart så är allt tillbaka till det normala.

  Jag tror att problemet är större än så. Samtidigt som M har utvecklat sin politik mer mot mitten och mot arbete har S varit en fet katt som kommit med floskler och skrämselpropaganda. V, med all respekt, tycker jag är kvar i ett tänkande som kanske kunde ha varit ett yxigt sätt till förändring för 100 år sedan men som blir allt mindre aktuellt vad än alla i vänstern skriker.

  SvaraRadera
 10. Alltså vad består den här kriskommissionen av för intellektuella imbeciller? Den sk. "valanalysen" är så sanslöst undermålig att de lika gärna kunnat lämna över arbetet till lemurerna på skansen.

  Rapporten är ett positivistiskt haveri där en rad diagram staplas på varandra för att sedan följas av några högst banala och med all sannolikhet felaktiga slutsatser. Jag hade väntat mig betydligt mer substans och åtminstone ansatser till någon form av vetenskaplighet och då var jag ändå inte optimistisk.


  Slutsatsen är alltså att den rödgröna budgeten misslyckades vinna folkligt stöd eftersom den bara var 96% identisk med högerbudgeten och inte 99% identisk? Ursäkta men kriskommissionen är ju helt jävla dum i huvudet, om de och hela partiledningen slängs ut med med huvudet först på kongressen så lämnar jag partiet för gott!

  SvaraRadera