onsdag 8 december 2010

Inget händer i V

I dag publicerades SCB:s stora opinionsundersökning som omfattar 6 192 personer. Moderaterna förstärker ytterligare sin dominans inom borgerligheten. Socialdemokraterna backar igen, men det kanske inte är så anmärkningsvärt med tanke på den stora offentliga och kritiska debatt som just nu pågår i partiet kring politiskt vägval och partiledarskap. Men Socialdemokraterna tappar inte sympatisörer åt vänster utan åt höger.

Någon levande eftervalsdebatt finns däremot inte i Vänsterpartiet, som nu minskar ytterligare sedan valet i september. Det är en statistiskt säkerställd tillbakagång med nästan en hel procentenhet till 4,7 procent. Partiet har nu backat fem val i rad, men partiledningen sitter kvar som om ingenting har hänt. Man undrar hur långt Vänsterpartiet ska tillåtas sjunka innan något ska hända.

Länkat: SVT; SVD; GP

7 kommentarer:

 1. Nej, det händer ju inte så mycket. Förutom att man tillsätter en Framtidskommission. Och diskuterar partiets framtid. Men det är klart, bättre att vi fokuserar på personer och avsätter partiledningen långt innan nästa kongress. För det kommer verkligen att hjälpa.

  SvaraRadera
 2. Att byta en bevisat djupt impopulär ledare med ett uselt track-record mot någon av flera kompetenta kandidater tidigt 2011 istället för att vänta till 2012? Ja, sannolikheten är ganska hög att det "verkligen" skulle hjälpa.

  SvaraRadera
 3. "Framtidskommission" är ju bara ett bekvämt sätt att fly undan ansvaret för dagen... framtiden börjar inte om en halv mandatperiod utan NU och partiledningen måste ta sin del av ansvaret. Eller tycker du att det är ett framgångsrecept att låtsas som det egna ansvaret sträcker sig till att gömma sig bakom en kommission, Johan?

  SvaraRadera
 4. Bra om många bildar sig en egen uppfattning och gärna deltar i debatten.
  http://framtiden.vansterpartiet.se/

  SvaraRadera
 5. Visst har en del tänkbara inlägg samlats på Framtidskommissionens hemsida. Men de kommer inte i sig att leda till någon förändring. Ingen extrakongress är i sikte och Lars Ohly verkar pigg på att leda partiet genom ännu ett förlustval.

  Missförstå mig inte: Ohly gjorde en bitvis stark insats i valet, var vass i flera debatter och fick också rejält med massmedial uppmärksamhet. Problemet är att förtroendet bland allmänheten är svagt och inte låter sig repareras. Sådana är politikens villkor och det kan man inte önska bort.

  Vänsterpartiet kan ha hur många framtidskommissioner som helst - med nuvarande partiledning förblir det ändå ett parti runt fem procent.

  SvaraRadera
 6. Bara så att ingen får en felaktig bild: Vänsterpartiet har kongress vartannat år. Nästa hålls i januari 2012. Det betyder att partistyrelsens förslag inför kongressen kommer senast i augusti. Dessförinnan ska framtidskommissionens arbete slutföras bl a med regionala konferenser dit alla partiföreningar kan skicka deltagare. Utöver att besluta om politiken väljer kongressen partiordförande och partistyrelse. I vänsterpartiets stadgar står "Vid nominering av kandidater till partiets ledningar och parlamentariska uppdrag betraktas alla mandat som obesatta och alla kandidater behandlas likvärdigt." Så visst kan det bli stora förändringar snart både politiskt och personellt om det är detta en majoritet i partiet vill.

  SvaraRadera
 7. Bara att hoppas på det bästa, för ni behöver verkligen en ny partiledare.

  SvaraRadera