tisdag 14 december 2010

Vem hotar?

Samtidigt som den misslyckade självmordsbombarens aktion skapar berättigad oro bland folk är ledningen för Sverigedemokraterna överlycklig. Äntligen händer det något. De drar sig inte för att försöka dra nytta av folks rädsla. Samtidigt har folk som borde veta bättre gett rasisterna ofrivilligt understöd. Säpo låter läcka att de har kartlagt 200 islamistiska extremister. Självklart ska alla hot tas på allvar varifrån de än kommer.

Men så kallade experter har de senaste dagarna spekulerat vilt i vågor av islamistisk terror som kan förväntas drabba vårt land. Om detta vet vi intet. Det enda vi vet är att helgens attentat i Stockholm inte var speciellt väl organiserat, och att det enda dödsoffer som krävdes därför var gärningsmannens eget.


Förutom detta har det nästan bara förekommit högerextremistiska politiska attentat med dödlig utgång i Sverige de senast 30 åren. Tidningen Expo gjorde för två år sedan en kartläggning och fann då att 23 politiska mord (på 25 år) begåtts av personer kopplade till extremhögern. Då har ändå inte offren för Lasermannen och andra mördare med rasistiska motiv räknats in, när de saknat direkta kopplingar till högerextrema organisationer.

I Alex Bengtssons blogg hittar vi följande sammanfattning:

"Bland de mördade återfanns den 14-årige antifascisten John Hron som mördades sommaren 1995 av nazister i Kode utanför Kungälv i Bohuslän. Samma år knivmördades även ishockeyspelaren Peter Karlsson från Västerås och Gerard Gebeyo i skånska Klippan. 1999 sköts poliserna Olov Borén och Robert Karlström ihjäl i Malexander efter att ha jagat tre nazister efter bankrån i Kisa" ... "1999 mördades också fackföreningsmannen Björn Söderberg av en organiserad nazist. 2008 mördades 19-årige Mikael Andersson i Lidköping. Andersson hittades i en gödselstack. Förövaren var en nazist som var arg för att Mikael Andersson hade vittnat mot honom. Årets innan misshandlas en 55-årig man i Upplands Väsby så brutalt att han senare avlider. Samtliga tre förövare hade kopplingar till Nationalsocialistisk Front (numera Svenskarnas parti)."

De högerextrema i Sverige mördar alltså i genomsnitt minst en person om året, medan islamistiskt politiskt våld tills nu bara skördat ett liv och det var förövarens eget. I övriga Europa står nationalister och högerextrema för över 90 procent av de politiska terrordåden medan islamister står för någon promille. Nedan en sammanfattning av Europols statistik (tabell s. 48) över 1 496 terrordåd och försök till sådana i Europa 2006-2008:
 • Högerextremt och nationalistiskt: 1 355 (90,57 %)
 • Vänsterextremt: 79 (5,28 %)
 • Islamistiskt: 5 (0,33 %)
 • Ospecificerade: 57 (3,81 %)
Detta kan vara viktigt att ha i åtanke innan det dras för snabba slutsatser om var hoten egentligen kommer ifrån.

Länkat: DN; DN; DN; DN; DN; SVD; SVD; SVD; SVD; SVD; SVD; GP; GP; GP; GP; SKD; SKD; AB;

8 kommentarer:

 1. Dom du kallar nazister är en liten droppe i folkhavet som förvisso, har utfört enstaka illdåd mot enskilda personer.

  Islamister, dvs rättrogna muslimer, finns det tusentals av i Sverige. Dessa människkor kommer inte att nöja sig med enskilda personer. För dem är det massmord som räknas. Bara slumpen avgjorde att detta undveks nu i Stockholm.

  Sen att islamister och vänsterextremister ständigt hotar och misshandlar människor, t.o.m. politiker är ett annat samhällsfarligt problem.

  /L.B

  SvaraRadera
 2. Jag har tittat på statistiken, och antingen ljuger du medvetet eller så läser du statistiken som en kratta.

  1. Det finns ingen kategori "nationalister" i rapporten (som du buntar ihop med "högerextremister"). Det är "separatister", dvs. ETA, IRA, etc, vilket *inte har någonting alls* att göra med högerextremister.

  2. Mellan 2006-2008 var det 2 attentat (eller försök till det) av högerextremister, 5 av islamister, +80 av vänsterextremister och +1300 av separatister.


  Då vi inte har några separatister i Sverige så blir den [för dig] obekväma slutsatsen att det procentuellt sett är mycket större chans av vi drabbas av både islamistiska och vänsterextremistiska attentat (dvs. av dina egna grupper) än av högerextremister. Snopet va?

  SvaraRadera
 3. Har du tagit med de mord islamister från Sverige begår i Somalia och Irak?

  SvaraRadera
 4. Separatister som IRA och ETA är dessutom vänsterinriktade, inte höger inriktade.

  SvaraRadera
 5. Denna blogg jämför muslimska terrordåd med vad högerextrema gör. Det är som äpplen och päron.
  Bara det muslimska hedersvåldet har skördar fler liv än vad dom högerextrema gör. Kom ihåg alla balkongflickor. Så, nej det stämmer inte.
  Du tar bara info som passar dig.

  Enligt en ganska ny undersökning så håller 9% av dom brittiska muslimerna med terrorister som dödar civila i väst. Det anses legitimt.

  /Danne

  SvaraRadera
 6. Notera då att seperatisterna i undersökningen bland annat omfattar sådant som PKK-handlingar i Tyskland mot turkiska mål - i Tyskland. Vilket alltså bokförs som separatistiskt i...Tyskland! Det finns massor med sådant som döljer sig i statistiken från Europol. Bland annat att vänsterextremistisk terrorism är betydligt vanligare än motsatsen...men vad fan, passar inte verkligheten vänstern är det kartan som gäller!

  SvaraRadera
 7. Till L.B:
  Naturligtvis måste allt politiskt våld fördömas. Men mina redovisade fakta om varifrån det poltiska våldet i Sverige och Europa kommer talar sitt tydliga språk.

  Försök inte skrämmas med tusentals "rättrogna muslimer". Det finns inget "rättroget" i någon religion som säger att någon ska sprängas i bitar. Här handlar det om extremism och i alla fall hittills har det varit så att högerextremismen krävt nästan alla offer för politiskt våld i Sverige.

  Till Alpha:
  Separatister och nationalister är i alla fall i mina ögon jämförbara i detta sammanhang: De tar sig rätten att döda i den egna nationens eller upplevda folkgemenskapens namn. Starkt nationalistiska och högerextrema åsikter behöver i och för sig inte vara identiska men är ofta närbesläktatade. Ett viktigt undantag var det ursprungliga IRA, men det var länge sedan de upphörde med väpnade aktioner.

  Till Danne:
  Här talar vi om terroristdåd. Argumenten blir onekligen skruvade om vi ska blanda in våld i familjen.

  SvaraRadera
 8. Jag fick nu in några direkt hotfulla kommentarer som bland annat uttryckte förhoppningar om att jag själv skulle drabbas av våld. Därför stänger jag kommentarsfunktionen.

  SvaraRadera