onsdag 1 december 2010

Språkförbistring – i Eslöv

I Eslövs kommunfullmäktige pågår en smått fantastisk debatt om språk. I budgetdebatten i måndags föreslog SD att svenska skulle vara det enda tillåtna samtalsspråket i Eslövs skolor. Den minnesgode kanske erinrar sig att två folkpartister i Malmö, riksdagsledamoten Allan Widman och kommunalrådet Ewa Bertz, för tre år sedan försökte skapa uppmärksamhet med liknande utspel att förbjuda folk att tala sitt modermål.

Naturligtvis är såväl SD:s som Folkpartiets utspel inget annat än stendumma och i grunden djupt rasistiska så kallade signalkrav, förslag som aldrig kan genomföras men som lanseras för att skapa intryck av handlingskraft.

Men i Eslöv kryddas debatten av att SD:s danskspråkige ledamot Arvid Frandsen på grund av språkförbistring har oerhört svårt att göra sig förstådd i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen. Flera ledamöter har talat om att begära tolk för att överhuvudtaget uppfatta vad Frandsen säger. Under måndagens språkdebatt höll sig dock Frandsen borta från talarstolen, andra fick föra SD:s talan, rapporterar Skånska Dagbladet.

På förekommen anledning: Bilden föreställer inte någon bemärkt byggnad i Eslöv utan är Gustav Dorés illustration av Gud straff sedan människorna byggt Babels torn för högt:
språkförbistring.

5 kommentarer:

 1. Märkligt krav från ett märkligt parti. Men helt i linje med deras dröm.

  SvaraRadera
 2. Hade kravet kommit från annat håll så hade det inte ansetts anmärkningsvärt. Men det ÄR ett problem att eleverna inte lär sig svenska. I hemmet pratas det inte svenska, på fritiden pratas det inte svenska. Då är det ganska rimligt att det pratas svenska åtminstone i skolan där de är satta att lära sig svenska. Det bidrar dessutom till ett utanförskap och mindre samhörighet med de svenska eleverna att prata för dem ett helt främmande språk. Det är naturligtvis inget rasistiskt att ställa ett sånt här krav. På de STATLIGA casinona är det ett KRAV att man måste prata engelska eller något skandinaviskt språk vid pokerborden. Är staten rasist?

  SvaraRadera
 3. Kravet är precis lika meningslöst som det låter. Förutom eventuell modermålsundervisning någon timme i veckan sker all undervisning på svenska, i Eslöv liksom resten av Sverige. Återstår raster och fritid. Vem har kommit på den befängda tanken att man ska (eller kan) kontrollera hur människor språkar med varandra?

  SvaraRadera
 4. Bor man i Sverige ska man lära sig svenska punkt slut. Dra in tolkstödet sa folk tvingas lära sig.

  SvaraRadera
 5. De har väl inget tolkstöd på lektioner och raster i Eslövs skolor? Eller menar du att SD:aren i Eslövs fullmäktige får tolkstöd?

  SvaraRadera