onsdag 16 juni 2010

Tragikomiskt om Paulssons hus

Efter många turer är som bekant fotbollens matcharenan räddad i sitt läge innanför vallarna på Klostergården i Lund. Kommunstyrelsens majoritet, med Mats Helmfrid (M) i spetsen, har dock hela tiden hävdat att detta blir dyrt eftersom exploatören Arne Paulsson tvingas minska antal bostäder. Kommunen skulle då få ut mindre pengar vid markförsäljningen, ett argument som länge användes för att tvinga igenom en flytt av arenan. Vänsterpartiet har vid flera tillfällen försökt tillbakavisa detta argument. Inte behöver man minska på ett nybygge som hamnar längre ifrån en arenan än vad befintlig bebyggelse skulle hamna i förhållande till en flyttad arena.

Nu meddelar Paulssons fastigheter att de räknar med att kunna bygga oförändrad volym - 425 lägenheter med oförändrad boendeyta. Några pennstreck från en duktig arkitekt räckte för att lösa den gordiska knuten.

Detta är naturligtvis alldeles utmärkt, men man kan inte låta bli att fråga sig hur denna tragikomiska situation kan ha uppstått. Det finns tre alternativa scenarier, det ena värre än de andra.

Det första är att man från politiskt håll påverkat de handläggande tjänstemännen att framställa flytten av matcharenan som nödvändig. Det andra scenariet är att de handläggande tjänstemännen haft en egen agenda och vilselett de förtroendevalda i denna riktning. Det tredje är att varken politiker eller tjänstemän förmått att se det som hela tiden varit alldeles uppenbart.


Tidigare inlägg: Klostergårdens idrottsplats: På väg mot seger; Äntligen någon sorts sans; Läget inför skandalbeslutet; Moralisk kollaps; Kryperiet fortsätter

Länkat: SKD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar