torsdag 3 juni 2010

Vad händer nu, Carl Bildt?

Först ett erkännande. Du har på ett tydligt sätt tagit avstånd från Israels angrepp på hjälpkonvojen och i gott sällskap av bland annat FN-chefen Ban Ki-Moon krävt att blockaden av Gaza ska upphöra.

Problemet är att det inte räcker att säga bra saker till Israels regering. De har nu gått med på att själva utreda lagligheten i sina gärningar. Denna magnifika eftergift applåderas av USA, som för säkerhets skull i förhand har gett Israel godkänt för bordningen av fartygen. Om inte resten av världen reagerar starkt och målmedvetet torde detta bli den enda efterräkningen.

Nu räcker det inte med ord och fördömanden. Israels regering kommer, precis som de gjort många gånger förut, att strunta högaktningsfullt i dessa. Tomma tunnor skramla - under tiden är det business as usual inom alla vitala områden: Handel, kultur, idrott, diplomati ... Det enda Israels regering fruktar är naturligtvis att land efter land ska bryta dessa förbindelser, på samma sätt som omvärlden en gång bröt förbindelserna med apartheidregimen i Sydafrika.

Därför frågar jag: Vad händer nu? I måndags i Lundagård frågade jag dig när du tänkte kalla hem ambassadören från Tel Aviv. Du svarade att ambassadören behövdes där nu för att få hem svenskarna. I det hade du då faktiskt en poäng (lokaltidningarna gjorde sig sedan lustiga över att jag blev mållös för en sekund), men nu har de kidnappade svenskarna kommit hem.

Vad gör ambassadören där nu, mer än att legitimera Israels regering och dess agerande? Vad har för övrigt en svensk militärattaché i Tel Aviv att göra? Kanske ännu viktigare är vad som händer med EU:s handelsavtal med Israel. Är du beredd att sätta några som helst villkor, ställa några som helst krav på Israels regering för åtnjutandet av goda handelsavtal?


Tidigare inlägg
Begreppet övervåld; Bildt i Lundagård; Total bojkott av Israel

Länkat
SVT; SVT; SVT; SVT; SVT; AB; AB; AB; SDS; SDS; SDS; SDS; SKD; DN; DN; SVD; SVD; SVD; GP; GP; GP; GP; GP

9 kommentarer:

 1. Daniel Gustafsson3 juni 2010 18:38

  Hamas bär ansvaret för det som händer och sker!
  Ytterligare en propagandaseger för terroristerna
  och vänsterflummarna jublar....tragiskt och sorgligt!

  /Daniel Gustafsson

  SvaraRadera
 2. Daniel: Alla vet att detta inte handlar om Hamas. Inte ens i Israel fungerar sådan argumentation längre. Extremhögern i Knesset tar istället till handgripligheter mot parlamentledamöter som inte tycker som dem, som vill ge en balanserad bild. Försök att tänka en självständig tanke, försök sluta hata. Jag lovar, det går.

  SvaraRadera
 3. Det var bra att du hojtade till Bildt, det är helt klart läge att dra hem ambassadören nu. De har gjort sitt jobb där och kan komma tillbaka den dagen Israel börjar respektera mänskliga rättigheter och folkrätten! Nu är det blockad som gäller!

  SvaraRadera
 4. Någonting saknas i den svenska medierapporteringen, tycker du inte att det är konstigt att det endast dog människor på ett av alla de skepp som bordades. Tror du att man på det skeppet gjorde samma passiva "freds" motstånd som på de övriga båtarna utan tragiska dödsfall?

  SvaraRadera
 5. Anders Örbom3 juni 2010 23:49

  Till "Mats", det kanske saknas om man bara läser SvD:s ledarblogg, annars har du t.ex. här en mycket utförlig beskrivning av Israels olagliga angrepp på Mavi Marmare där minst 9 civila dödades.

  http://www.tv4play.se/nyheter/nyhetskanalen?videoId=1.1664803

  SvaraRadera
 6. " Kanske ännu viktigare är vad som händer med EU:s handelsavtal med Israel. Är du beredd att sätta några som helst villkor, ställa några som helst krav på Israels regering för åtnjutandet av goda handelsavtal? "

  Well, in my opinion Israel should give 24 hours to your embassy to pack your stuff and then kick your embassy and the whole lot out of the country. Israel should also kick your companies, including a few Ikea supermarkets, out of the country. No reason to do business with people who hate Jews and inspire Muslim thugs to beat up Jews on the streets of Malmoe. Israel will survive even without chairs from Ikea.

  SvaraRadera
 7. "sraels olagliga angrepp på Mavi Marmare "

  Nothing "illegal" about stopping thugs trying to help Hamas terrorist. You may like guys from Hamas, who are so adept at murdering Jews by blowing up buses and shooting rockets. People dying from these rockets don't have to like them.

  In a country like yours, a country that struck it rich by selling iron ore and guns to Nazis for Holocaust gold, you might treat Jews going on living and breathing as "illegal". Well, you won't be the jury and you wan't be the executioner.

  SvaraRadera
 8. Vi har ju alla sett bilderna på hur de turkiska antivåldshumanisterna på Mavi Marmara agerade så det är ju ganska lätt att förstå att det gick som det gick. Men det var ju också det de var ute efter enligt egen utsago, martyrdöden. Grattis!

  Om du vill bojkotta Israel är det väl bara att köra på, vem hindrar dig? Själv såg jag till att välja israeliskt i mataffären idag. Vad har du för rätt att lägga dig i vad som hamnar i min matkasse? Köp du dina nordkoreanska tomater och iranska apelsiner.

  SvaraRadera
 9. Flera av kommentarerna till mitt blogginlägg visar att det inte finns några rimliga eller normala argument som kan försvara den israeliska regeringens agerande. Trots den stundtals otrevliga tonen låter jag dem stå kvar som bevis för detta.

  SvaraRadera