onsdag 9 maj 2012

Riskkapitalet frias, vem är förvånad?

Under höstens duggade Caremaskandaler tätt och upprördheten var stor över att skattemedel avsedda till vård och skola hamnar som vinst i skatteparadis. Då kände sig finansminister Anders Borg tvingad att lova att se över beskattningen för rikskapitalbolagen. Regeringens lagförslag sågas nu av remissinstanserna och regeringen väljer därför att lägga det i frysboxen. Vem är förvånad?

Manövern från Borgs sida var ett försök att avleda och blidka opinionen. Istället för att dra den självklara slutsatsen att vinstintressen och spekulation inte har i vård, omsorg och skola att göra lanserades en kosmetisk förändring. Inte ens den ska alltså nu genomföras.

Lösningen handlar naturligtvis inte om hur riskkapitalbolagen beskattas, utan att att de överhuvudtaget tillåts operera inom skattefinansierad verksamhet. Dessa bolag bör omedelbart hänvisas till den del av ekonomin där de hör hemma och faktiskt kan göra nytta, att ta risker i innovations- och utvecklingsföretag.

Med tanke på regeringens politik i övrigt är detta nya fiasko inte speciellt märkligt. Det enda som är märkligt är att av oppositionspartierna är det bara Vänsterpartiet som har något vettigt att säga i frågan.  

Länkat: SVT; SVD; DN; GP;  

3 kommentarer:

  1. Man kanske ska sluta skattefinansiera verksamheten då...det är ju en annan lösning.

    Vad tycker du om den?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och finansiera skolan med skolavgifter och vård och omsorg med privata försäkringar? Skulle inte tro det...

      Radera
    2. Ur ett fördelningspolitiskt perspektiv voro det förödande, och särskilt effektiv skulle det inte vara ett allokeringsperspektiv när samhället ska bygga upp parallella finansieringsverksamheter för att svara för sjukvård och skola. En nyliberal dröm således som saknar förankring bland folkflertalet.

      Sedan är det väl frågan om kvartalskapitalister och inte riskkapitalister?

      Radera