onsdag 30 maj 2012

Protester mot nedskärningar i skolan

Äntligen har det kommit igång en rejäl protestvåg mot de ideliga nedskärningarna inom skolan i Lund. Nu ekar slagord som "Sluta spara, skolan i fara" och "Vi vill lära, sluta skära" in i kommunstyrelsens sammanträdesrum när föräldrar och barn demonstrerar utanför. 

De borgerliga partierna är skakade. De har hittills försökt leva högt på det goda utgångsläget och att lundaskolornas resultat fortfarande är bättre än många andra kommuners. Men det kan de inte längre. Föräldrar, elever och personal har genomskådat bluffen och kräver att en negativ spiral av nedskärningar vänds.

Genom att inte ge full kostnadstäckning för lön- och kostnadsutvecklingen har de borgerliga skurit ner lite varje år, ända sedan 2007 när de kom till makten i kommunen. Nästa år blir nedskärningen 0,71 procent vilket motsvarar 11 miljoner kronor för grundskola och förskola. Dessutom håller de inne ett statsbidrag på 6 miljoner som är avsett för skolan, men som istället används för att täcka upp för kommunens underskott.

Vad gör då oppositionen? Jo, förutom att kräva kostnadstäckning och att statsbidraget kommer skolan till del föreslås ordentliga satsningar på kvalitet: Fler lärare och en minskning av barngruppernas storlek i förskolan. Oppositionspartierna vet vad de talar om, de har gjort detta förut. Senast det var rödgrönt i Lund (2002-2006) genomfördes en historisk satsning på just skola och förskola.

Efter kommunstyrelsens möte 30 maj ser de olika förslagen till real förändring (efter kostnadseffekten) 2013 till grundskola och förskola i Lund ut så här:
Borgerliga       - 11 Mkr.
MP                  + 30 Mkr.
S                    + 32 Mkr.
Vänstern        + 42 Mkr.
Det borgerliga förslaget innebär att antalet lärare och förskolelärare måste minskas med cirka 30. Vänsterpartiets förslag innebär istället en nettoökning med cirka 90. Alla de rödgröna förslagen bygger på en skattehöjning, varav 15-20 öre destineras direkt till skola och förskola för att anställa mer personal och höja kvaliten. 

Budgeten beslutas i kommunfullmäktige 13-14 juni. 


Andra om detta: Björn Abelson
Länkat: SDS; SKD;

3 kommentarer:

 1. Det är hög tid att skolan/förskolan i Lund prioriteras igen! Vem är det som organiserade protesterna igår?

  /Lundaförälder som vill ha mer resurser till skolan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt. Protesterna organiserades av opinionsgruppen Lundaföräldrar MOT nedskärningar, de finns som öppen FB-grupp http://www.facebook.com/groups/148385665221965/

   Radera
 2. cheesetricks2 juni 2012 17:41

  I stället för att inbjuda till en rationell diskurs gällande utbildningssystemet i Lund väljer Helmfrid att bemöta kritiken genom att påpeka att deras förslag betyder en uppskrivning av skolbudgeten med 2,7 %. Han verkar således tro att de redan har lyckats decimera folkbildningen till den nivån att Lunds invånare inte längre kan skilja på nominella och reala belopp.

  Trots att de styrande inte väljer att öka, eller ens bibehålla, den så finns det en stor potential inom Lunds utbildningssystem. Med denna potential och invånarnas beskaffenhet i åtanke är det rimligt att anta att utbildningssystemet uppvisar en väldigt hög marginal nytta som står sig väl både på nationell nivå och internationell nivå. Att inte ta tillvara på detta är att uppvisa en ignorans som i första hand tvingar en att ifrågasätta deras kompetens men även deras framtidsvision för Lund.

  SvaraRadera