Statsminister Fredrik Reinfeldt är numera inte speciellt statsmannamässig i sin argumentering. Inför söndagens partiledardebatt försöker han håna sina politiska motståndare. Men vad är det egentligen han försöker säga med denna förfäktning inför valet?
Jo, Reinfeldt hävdar att oppositionen hotar jobben genom att inte ställa upp för den halverade arbetsgivaravgiften för unga och den halverade restaurangmomsen.
Men vänta nu: - Vilka jobb? Så sent som i mars visade en tung studie att den halverade arbetsgivaravgiften inte är något annat än en dyr gåva till företagarna, som i sig skapat få eller inga jobb.
Det finns ingen forskning som tyder på att halverad arbetsgivaravgift har skapat några jobb för unga, vilket regeringen hävdar. Tvärtom menar ledande ekonomer att metoden är kostsam och ineffektiv. Effekterna av den halverade resturangmomsen är om möjligt än mer dunkla, utom i rapporter från dem som tjänar goda pengar på den - arbetsgivarna inom hotell och restaurang.
Varför ägnar sig då Reinfeldt åt att attackera oppositionen för att inte stödja hans extremt dyra och ur sysselsättningssynpunkt misslyckade åtgärder? Antagligen eftersom han inte har någon egen politik att presentera längre.
Regeringens politik började och slutade med skattesänkningar och privatiseringar. När nya skattesänkningar är omöjliga att genomföra och när privatiseringarna hamnat i vanära genom upprepade skandaler - då har statsministern helt enkelt inget vettigt att säga längre.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar