onsdag 23 maj 2012

Gynnade villkor för assistansbolag

De borgerliga i Lund vill tillsammans med Miljöpartiet kraftigt beskära valfriheten för funktionshindrade med personlig assistans. Ungefär en tredjedel av brukarna har valt kommunala assistenter och de ska nu avvecklas och sägas upp från och med nästa år. Argumentet är denna gång att spara pengar.

Försäkringskassan betalar i princip assistenternas arbetstid. De privata sägs klara sig och gå med vinst på denna ersättning, medan kommunen inte gör det. Orsakerna till detta tycker vård- och omsorgsnämndens ordförande Lars Johansson (M) inte är värda att ”grubbla” över.

Efter samtal med representanter för verksamheten visar det sig att det inte behövs speciellt mycket grubbleri för att komma fram till att villkoren för de privata skiljer sig avsevärt från kommunen. Det genomsnittliga behovet av hjälp är betydligt högre hos de som valt kommunen, något som inte alltid täcks in av försäkringskassans ersättningar. Kommunens personliga assistenter är också bättre utbildade, med exempelvis undersköterskeutbildning, vilket ger lönevillkor som inte täcks av försäkringskassan.

Dessutom är anställningsvillkoren i allmänhet bättre för kommunens assistenter; det finns fler fast anställda och färre på timanställning och de som önskar arbeta heltid har rätt till det. Alla dessa faktorer bidrar till ett mervärde för de funktionshindrade och de skapar rimliga arbetsvillkor för personalen.

Slutligen betalar kommunen kostnaderna för sjukskriven personal de första 14 dagarna hos de privata utförarna. Dessa pengar särredovisas inte för kommunens assistenter, vilket gör jämförelsen orättvis till de privatas fördel. Denna kostnad har varit ökande de tre senaste åren och ligger nu på drygt 1,5 miljoner om året.

Om alla personliga assistenter blir privatanställda kommer denna kostnad att öka avsevärt. Samtidigt visade SVT i förra veckan att assistansbolagen tjänar miljarder på de funktionshindrades behov.

De borgerliga och Miljöpartiet borde kanske trots allt grubbla lite över kostnaderna. Inte minst borde de fundera över villkoren för de funktionshindrade och deras personliga assistenter innan de avskaffar valfriheten, privatiserar rubbet och säger upp personalen.

Tidigare: Privatisering på tur: LSS i Lund

3 kommentarer:

 1. Snälla Mats! Gör någonting år det här. Stoppa dem på något sätt. Det är katastrof för de anställda och brukarna. Jag är själv assistent och det här är katastrof. Snälla!

  SvaraRadera
 2. Borgarnas och MPs beslut är hjärtlöst och cyniskt. Tyvärr har de politisk majoritet i Lunds kommun just nu. Jag och Vänsterpartiet ska naturligtvis göra allt vi kan för att riva upp beslutet. Mer kan jag inte lova.

  SvaraRadera
 3. Hej Mats, jag känner att jag vill ge min syn på en del av det du skriver. Sverige har marknadsekonomi, dvs fri konkurrens, än så länge har tyvärr inte branschen personlig assistans utvecklats till att få brukarna att ställa krav på assistansbolagen avseende vart pengarna tar vägen. Skulle man öka deras medvetenhet så skulle vinsterna minska och assistansberättigade skulle få det bättre bla genom utbildning av assistenterna.

  Min andra fråga är, klarar Lunds kommun driva affärsområde med vinst? Gör dem inte det så är det nog bättre att skattebetalarna får behålla sina pengar och låta privata bolag ta över.

  Mvh Tobias

  SvaraRadera