lördag 23 juli 2011

Hatets konsekvens – Utøya

Ett dygn efter Utøya och Oslo fortsätter dödssiffrorna att stiga och chocken sitter kvar. Tankarna går till de drabbade, deras familjer och vänner. Våldet är meningslöst och blint men det har sina orsaker och motiv. 


Högerextremism, nationalism och främlingsfientlighet bär ansvaret för i stort sett alla terrorhandlingar med dödlig utgång i Norden de senaste 30 åren. Det finns ett tydligt mönster: Malexander-mördarna, John Ausonius, Peter Mangs och nu Anders Breivik var alla inspirerade av högerextremistiska idéer, de var starkt rasistiska och kallade sig själva för nationalister. De fick sin luft ur vardagsrasismen och de inbillade sig att de hade stöd för sina avskyvärda handlingar i någon sorts svensk, nordisk eller europeisk folkgemenskap eller "kultur".

Gärningsmannen Anders Breivik har i många år varit aktiv i Fremskrittspartiet, som är Sverigedemokraternas motsvarighet i Norge. Han hatade "vänstern" och "muslimerna". De främlingsfientliga partierna använder exakt samma sätt att argumentera som nazisterna gjorde på 1930-talet. De väljer ut en grupp, då var det judarna nu är det muslimerna, som de skyller de flesta verkliga eller inbillade samhällsproblem på. I går, innan gärningsmannens identitet var känd, pekade ledande Sverigedemokrater åter ut just muslimer som skyldiga. De drar sig inte för något. Rasister arbetar medvetet för att skapa hat och misstänksamhet mellan människor, eftersom hat och misstänksamhet är deras livsluft.

Hatets yttersta konsekvens såg vi i Oslo och på Utøya den 22 juli 2011.Länkat: SVT; SVT; SVT; SVT; SR; SR; SR; DN; DN; DN; DN; DN; DN; DN; DN; DN; SVD; SVD; SVD; SVD; SVD; SVD; SVD; SVD; AB; AB; AB; Ex; Ex; Ex; Ex; Ex; SKD; SKD; SKD; NSK; GP; GP; GP; GP; GP; GP; GP; GD; HD; HD;

11 kommentarer:

 1. Det är ingen "nazist", det är något annat, tycker han låter mer som Timbro:

  "For meg blir det svært hyklersk å behandle Muslimer, Nazister og Marxister forskjellig."

  "Man kan ikke bekjempe rasisme (multikulti) med rasisme. Etnosentrisme blir derfor det komplett motsatte av hva vi ønsker å oppnå."


  "Primærdoktriner:

  Kritisk til multikulturalisme (Anti-kulturmarxistisk)
  Anti-rasistisk
  Pro FrP (kanskje Høyre)
  Pro Israel (+ støtte til Armenia, kristne Koptere/Maronitter/Assyriere, kulturkonservative Indere, støtte til opprettelse av en kristen stat Biafra, Sør Nigeria og støtte til opprettelsen av en kristen stat i Sudan, støtte til Russlands/Thailands/Filipinenes/Kinas + kamp mot Jihad)
  Anti-FN
  Anti-EU
  Kritisk til kulturmarxistiske medier (alle)
  Pro fri marked
  Pro kristelig"

  http://i54.tinypic.com/f1e9lt.png

  SvaraRadera
 2. Denna tragiska hendelse ar resultat av ett socialistiskt samhelle. Tyvarr ar det ganska vanligt att socialism forstor menniskan pa ett eller annat sett.

  SvaraRadera
 3. Norge är inte ett socialistiskt samhälle. Men Norge har förvisso ett skandinaviskt välfärdssystem. Om Anonym menar att det är en gemensamt finansierad välfärd som skapat denna händelse måste jag fråga: Hur då?

  SvaraRadera
 4. Terrorn och den europeiska nyfascismen
  http://utredningen.nu/terrorn-och-den-europeiska-nyfascismen/

  SvaraRadera
 5. Det sägs att den s k kulturmarxism genomsyrar hela västvärlden, som ett slags osynlig överideologi, eller grundton, helt oberoende av om det är labour, tories, kristdemokrater eller sossar som för tillfället håller i stafettpinnen.

  SvaraRadera
 6. Ja och islamister hämtar sina idéer från islam. Separatister dödar i frigörelsens och självständighetens namn. Finns många som sympatiserar med idéer men inte med extremism och våldsdåd. Men det är klart det är ju alltid poppis i våra tider att avsky konservativa, eller de med nationalistsympatier. Och hatet fortsätter allt medan samhället splittras och den vanliga människan, som inte är övertygad om vare sig sin egen absoluta godhet eller förträfflighet eller andras absoluta ondska, blir allt mer desillusionerad och olycklig.

  SvaraRadera
 7. Du har givetvis helt rätt i att dagens rasister använder sig av samma retorik som mellankrigstidens nazister när de pekar ut en folkgrupp som ansvarig för alla samhällsproblem.

  Det finns dock en ytterligare dimension som är oerhört viktig och som många glömmer och som liberal/konservativ media avsiktligt är tyst om: Rasisterna har alltid pekat ut socialister som de ytterst ansvariga för att den utpekade folkgruppen har kunnat förstöra samhället. Anonym och Mortimer bekräftar att denna föreställning är lika vanlig idag som förr. Även terroristen i Norge drevs av tanken att socialisterna (i detta fall Norges socialdemokratiska ungdom) var det grundläggande hotet.

  Anledningen till rasisternas hat mot socialister är givetvis att socialister är näst intill de enda som tar det rasistiska hotet på allvar och aktivt bekämpar det. Vårt motstånd är lika viktigt nu som det alltid har varit.

  SvaraRadera
 8. Vad jag tror Anonym 1 är inne och försöker få fram i sitt inlägg är nog att socialister driver sin politik utan att tänka på vilka konsekvenser det får. Integrera invandrarna i de skandinaviska länderna på ett sätt som inte gör att "etniska skandinavier" känner sig trampade på tårna och alla problem skulle försvinna. Vad socialisterna inte fattar är att det sticker oerhört mycket i ögonen på väldigt många människor när de helt plötsligt bor granne med en moske. Det sticker väldigt mycket i ögonen på människor när de upplever att invandrare har större rättighet till den skandinaviska välfärden än vad de själva har trots att de genom sina förfädar har lagt att arbete för att uppnå den välfärd vi idag har. Kan man på ett nyanserat sätt se dessa problem och förstå att det finns starka krafter i samhället som retar sig väldigt mycket på bara dessa två små exemplen så är inte händelseutloppet som skett i Norge så konstigt längre utan bara en fråga om när och var det skulle ske. Skrämmande är också att hela svenska politiska etablissemanget tog avstånd från 5,7% av svenskarna på valnatten 2010 när de förklarade att de tog avstånd från SD och deras inträde i riksdagen... kan man kalla det demokrati? Är så långt ifrån SD ideologiskt man kan komma men oj vad många människor som får vatten på sin kvarn när man väljer att inte lyssna på vad de tycker i en så stor fråga som invandringen är (är ju en stor del av SD valmanifest som handlar om invandring). Då jag bott både i Sverige och Norge och sett problemen som både vi i Sverige och Norge konkret har i avseende med att integrera invandrare i samhället är mitt råd till er "socoalister"... lyssna med den "etniska" befolkningen i vilken omfattning och hur invandrarna ska integreras i samhället. Även en stor del av de som röstar fram er till makten tycker att ni inte har nån koll på vad ni sysslar med men ni får röster ändå för de sitter i beroendeställning i form av bidrag och har egentligen inget alternativ på röstnatten. Dags att vakna upp kanske?

  SvaraRadera
 9. Att du bortförklarar ett nynazistiskt massmord på ungdomar med att Breivik störde sig på moskéer säger det mesta om vad du och dina åsiktsfränder ser som rimligt.

  Mats, jag föreslår att du nu stänger av kommentarsfunktionen på detta inlägg eftersom den inte kommer att leda till något positivt.

  SvaraRadera
 10. Tack för rådet att stänga kommentarsfunktionen, men jag tycker det är bra att sådana åsikter visas upp. Jag har nu på eftermiddagen tagit en motvillig tur på några av de största SD-anknutna bloggarna (typ Politisk Inkorrekt) och funnit massor med liknande resonemang: Det är egentligen "multikultis" fel att Breivik gjorde som han gjorde; så går det när svenskar eller norrmän "inte längre känner igen sitt land", etc. En del uttrycker avståndstagande mot Breivik, med motiveringar som "...han har tagit mitt sista lilla hopp om att slippa leva bland muslimer." Flera kommentarer, som antagligen var ännu värre, är borttagna av bloggarnas administratörer.

  Detta ger en uppfattning av vilka stämningar som de tre rasistpartier som idag finns i de skandinaviska parlamenten understödjer och som de lever av. Breivik har formats i en sådan miljö och hans politiska "plattform" är snarlik de budskap som hamras fram av dessa partiers ledningar och sympatisörer.

  SvaraRadera
 11. @ Anonym 19:16
  "Att du bortförklarar ett nynazistiskt massmord på ungdomar med att Breivik störde sig på moskéer säger det mesta om vad du och dina åsiktsfränder ser som rimligt"

  Varför envisas med att kalla detta nazistiskt när det uppenbart är en SD-typ? (som gång på gång tar avstånd från nazism i sitt manifest)

  Försöka plocka politiska poäng mot en grupp alla redan hatar liksom, och dessutom göra det genom att flytta fokus från den faktiskt skyldiga gruppen, som är långt närmare makt, och som dåd som detta visar måste stoppas.

  Är du dum?

  SvaraRadera