tisdag 12 juli 2011

Skolbarn byter ägare

En ny storaffär inom skolområdet blev känd idag. Academedia köper Pysslingen Förskolor och Skolor. Därigenom byter 12 500 barn och elever ägare tillsammans med 2 400 anställda. Riskkapitalbolaget EQT köpte förra året Academedia, som redan då var Sveriges största privata skolkoncern med en omsättning på 2,1 miljarder kronor. Pysslingen har i sin tur ägts i endast två år av det danska riskkapitalbolaget Polaris. 


Torbjörn Isacson på E24 konstaterar:
Vård, skola och omsorg har blivit glödheta branscher för riskkapitalbolagen. Det ger säkra skattepengar in i en verksamhet där kostnader kan kapas.
För att komma undan beskattning redovisar EQT sina vinster på Jersey.

Academedia gjorde sig under förra året känt genom att kräva tystnadsplikt av de anställda. Företaget tvingar lärare och andra anställda att underteckna ett avtal att aldrig yppa eventuella missförhållanden till någon utanför företaget. I kommunala skolor har personalen obetingad rätt att när som helst och för vem som helst påtala sådant de upplever som brister eller missförhållanden.

Kombinationen skola – vinsdrivande företag är en borgerlig innovasion som är ganska unik för Sverige. Till och med i kapitalismens högborg USA är det otänkbart att ett företag ska få lov att driva en skola, än mindre med skattemedel.

Skolinspektioner fann anledning att kritisera 111 av 116 friskolor vid förra årets tillsyn. Representanter för Socialdemokraterna och Miljöpartiet förhandlar nu med utbildningsminister Jan Björklund – om att tillsätta en utredning. Något vinststopp för privatägda skolor är dock inte aktuellt för utbildningsministern som tycker att det räcker med vaga direktiv om att förhindra "dåliga skolor" från att dela ut vinst. Eftersom friskolorna till stor del konkurrerar genom att utlova bra betyg lär eventuella åtgärder bli fullständigt tandlösa.Länkat: SVT; DN; SVD; E24; GP; SkD; SkD; NSk; HD;

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar