tisdag 28 maj 2013

Adeln skyddas - igen


Idag lämnade namnlagskommittén sitt förslag. På flera punkter föreslås förenklingar och förbättringar, både för den som av någon orsak vill byta namn och för den som vill behålla det, t.ex. vid giftermål. 

Men på en punkt svävar kommittén på målet. Det blir i princip tillåtet att ta vilket efternamn som helst - om det bärs av fler än 2000 personer. Vilka är det då man vill skydda med dessa exklusiva namnpatent? Jo, först och främst den svenska adeln. En snabb koll hos Statistiska Centralbyråns namnsök visar att de vanligaste adliga namnen med råge ligger under gränsen: Wachtmeister 286 personer, Sparre 133, Trolle 176... 

Mitt eget vackra namn Olsson (108 065 personer) skyddas inte alls, precis som om jag skulle bli mindre störd om en Gyllenkrook (24 personer) försökte ta mitt namn än omvänt. 

Dessutom införs en speciell spärr mot att anta utdöda adliga efternamn. Lite urskuldande skriver kommitténs ordförande Olle Abrahamsson att "motivet är inte att skydda adeln och Riddarhuset utan att värna ett för landet gemensamt historiskt och kulturellt arv". 

Det återstår för kommittén att förklara vilket grundskott mot   kulturarvet det vore om kreti och pleti plötsligt sprang omkring och kallade sig Plankenstedt eller Marsvin?

Länkat: DN; SVD; SVD; SR; SR;

6 kommentarer:

  1. Och där dör kanske slutgiltigt min dröm om att en dag få heta Hummerhjelm.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ajaj då. Men jag ser att Krabbtaska är ledigt.

      Radera
  2. Mats, roligt att du uppmärksammar namnlagskommitténs förslag. Du verkar dock ha missuppfattat det i princip enda förslag från kommittén som inte går i liberaliserande riktning. Förslaget innebär inte en spärr mot att ta "utdöda adliga efternamn", utan att det ska bli lite svårare än i dag att ta utslocknade men historiskt kända efternamn, vilket är något helt annat. Det är alltså en regel som är helt neutral i förhållande till vilken samhällsklass som namnet förknippas med. I dag är det i princip bara efternamn som står med egen artikel i Nationalencyklopedin som är skyddade, och vi i kommittén föreslår alltså att skyddet utvidgas så att det omfattar fler namn som är kända från historien. Men det handlar verkligen inte om ett ovillkorligt skydd för alla namn som någonsin använts. Läs mer på: http://martinandreasson.wordpress.com/2013/05/28/nu-foreslas-friare-regler-om-namn/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst, men en spärr är det dock eftersom det ska bli svårare och kommitténs ordförande tycker av någon anledning att det är viktigt att värja sig mot en outsagd beskyllning att skydda adliga namn. I stället sägs att motivet är att skydda vårt "kulturarv".

      I övrigt full respekt för ert arbete och era förslag.

      Radera
  3. Ja, du skulle säkerligen bli mindre störd av det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var inte så säker på det. Det göms en stolt rättshaveristisk snarstuckenhet i den olssonska ätten.

      Radera