söndag 19 maj 2013

Högern och antisemitismen

Hanna Gedin, Hanna Thomé och Daniel Sestrajcic, alla Vänsterpartiet, på kippavandring i Malmö
Daniel Sestrajcic är kulturnämndens ordförande och ordförande för Vänsterpartiet i Malmö. Han har idag gått Kippavandring genom Malmö, en viktig manifestation för att bekämpa antisemitism och förföljelse gentemot judar. Tidigare i veckan har samme Daniel protesterat mot staten Israels olagliga ockupation av palestinska områden. Carl Axel Roslund (M) har grovt kränkt Daniel genom att offentlig fråga om hans påstådda "judehat".

Även andra representanter för den politiska borgerligheten och ledarskribenter har visat oförmåga att dels respektera yttrandefriheten, dels hålla isär kritik mot staten Israel och antisemitism. Vi borde inte bli förvånade över detta. Det visar resultaten från en stor undersökning om ungdomar och tolerans gjord av Brottsförebyggande rådet och Forum för levande historia.

Källa: Intoleransrapporten, s. 62.

Tabellen visar sambandet mellan partisympati och intolerans. Ju högre indextal desto mindre tolerans. Resultatet är glasklart: Ju längre ut på högerskalan, desto mer antisemitism, liksom för övrigt islamofobi och homofobi. Det var ingen tillfällighet att tre ledande vänsterpartistiska kommunpolitiker i Malmö deltog i kippavandringen. Högern borde granska sina egna attityder innan de slungar grundlösa anklagelser omkring sig.

5 kommentarer:

 1. Tycker du att politiker i allmänhet har en god förmåga att hålla isär kritik mot den förda invandringspolitiken och rasism?
  Carl

  SvaraRadera
 2. Ja, det tycker jag. I Lund har vi t.ex. en debatt om kommunen ska ta emot 125 flykting om året eller fler, men ingen blir beskylld för att vara rasist för det.

  Men om du menar SD så inskränker sig inte deras inlägg till kritik mot invandringspolitiken. De försöker berätta för oss att den svenska identiteten håller på att gå förlorad på grund av främmande "kulturer", att "muslimer" hotar allt ifrån julfirandet till pensionerna och sjukvården.

  Det är nästan exakt samma retorik som på 1930-talet. Nazisterna kallade det rasskillnader - SD kallar det kulturskillnader, nazisterna riktade i första hand in sig på judar - SD på muslimer.

  SvaraRadera
 3. Inte mycket till "kritik mot den förda invandringspolitiken" i det där exemplet tycker jag. Lite som att man skulle riskera att bli kallad rasist för att man bara låter ett ensamkommande flyktingbarn bo hemma hos en och inte två.

  Nu vet jag ju inte exakt hur diskussionerna på era möten om de där 125 flyktingarna går, men jag antar att de flesta/alla är av åsikten att de ska hamna någonstans i Sverige om de nu inte får plats i Lund.

  Så för att undvika ytterligare missförstånd får jag väl vara lite mer specifik. Kan du ge mig något exempel när någon politiker argumenterat för att Sverige tar emot för många invandrare och inte blivit beskylld för att vara rasist?

  När vi ändå är inne på exempel så kanske du kan informera vilken Sverigedemokrat som har berättat att muslimerna hotar julfirandet? Jag kan på fullt allvar inte hitta något sådant citat.

  När det gäller pensionerna är det väl inte muslimerna specifikt som utpekas utan snarare är det väl så att de tror att kostnaden för invandrare i allmänhet hotar pensionerna och sjukvården. Motbevisa mig gärna.

  Slutligen tycker jag att det är lite väl magstarkt att dra paralleller till nazisterna. Men när du gör detta så antar jag att du har fog för det. Med andra ord borde det inte vara svårt att peka på en riksdagsmotion där dessa paralleller tydligt kan ses.

  Carl

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det räcker att hänvisa till ledande SD-företrädares (Åkesson, Ekeroth, m.fl) upprepade varningar för ett ökat muslimskt inflytande med det centrala argumentet att vi inte kan leva tillsammans på grund av kulturella skillnader. För att inte tala om gräsrötternas oupphörliga övertramp i än grövre rasistiska termer, vilket har lett till en strid ström av uteslutningsärenden eftersom partiledningen har insett att det inte gynnar saken att berätta vad man egentligen tycker.

   Radera
 4. Hur menar du att det räcker?

  Har du visat något exempel när politiker är bra på att hålla isär kritik mot omfattningen av dagens invandring och rasism?

  Hade du något konkret exempel som underbyggde dina ursprungliga påståenden?

  Först drar du paralleller mellan SD och 30-talets nazister och sedan visar det sig att dessa paralleller bygger på vad du tror att de tycker... Snyggt.

  Carl


  SvaraRadera