lördag 11 maj 2013

Medan patienterna dör...


I oktober förra året polisanmälde vi regionledningen för vållande till annans död. Socialstyrelsen hade då kopplat fem dödsfall på Skånes universitetssjukhus (SUS) till brist på personal och vårdplatser under 2011. Av dess var två barn. Trots detta fortsatte regionledningen att minska det reella anslaget till sjukhuset och lade ut nya sparbeting. 

Vi hävdade att regionledningen genom beslut avsiktligt undanhållit sjukvårdspersonalen resurser och därigenom förhindrat dem att uppfylla Hälso- och sjukvårdslagen krav på god vård och rimliga arbetsvillkor. Anmälan avfördes omgående med den lakoniska kommentaren "brott kan ej styrkas".

Nu visar ETC Malmö det vi alla har befarat. Sedan 2011 har ytterligare fyra dödsfall inträffat som på olika sätt kan kopplas till resurs- och personalbrist vid SUS. De totalt nio dödsfallen är bara toppen på ett isberg. Väntetider på sju-åtta timmar är inte ovanligt på akuten, patienter får ligga i korridorer eller på fel avdelningar, stress och vårdplatsbrist gör att risken för felbedömningar ökar och att adekvat vård inte kan ges i tid.

Kriskommissionen för den skånska sjukvården visade i första rapporten som släpptes i mars att Region Skåne i sin utredning 2011 kom fram till ett behov av minst 100 nya vårplatser de närmaste fem åren. Sedan dess har den politiska ledningen istället skurit bort 140 platser på bara ett år.

Situationen på akuten i Lund är så allvarlig att Arbetsmiljöverkets granskare offentligt beklagat att de inte kunnat stänga den, vilket de omedelbart gjort om det hade varit en annan arbetsplats. Men istället för att vidta åtgärder och tillföra resurser försöker regionledningen istället med juridiska finter komma undan Arbetsmiljöverkets vitesförläggande.

Vissa av de borgerliga partierna och Miljöpartiet har på senare tid signalerat att de vill se en omsvängning. Fan tro't. Valet 2014 närmar sig och de har väl ångest för den massiva opinion de fått emot sig. Femklövern är körd.

Medan de pratar om ett eventuellt "omtag" och "modernt ledarskap" dör patienterna. Om de menar allvar skulle de först kräva att 2013 års budget rivs upp och nya resurser omedelbart tillförs vården, att planerna på att slå sönder åtta nya kliniker och verksamheter genom privatiseringar avbryts, att flyttcirkusen stoppas...

Länkat: HD; SKD;

3 kommentarer:

 1. Jag vet vad jag ska rösta på i valet nästa år, det hoppas jag ni också vet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du, det är inte bättre där jag bor och där är det den andra sidan som styrt så länge jag kan minnas så rösta på du :-) Lycka till!

   Radera
  2. Tyvärr är S-styre i landstinget/regionen ingen garanti för god sjukvård, speciellt när vi har borgerlig regeringen som svält ut statsbidragen till kommuner och landsting sedan 2007.

   Men den typ av bred folklig rörelse vi nu har i Skåne för sjukvården driver på. V är definitivt en del av denna rörelse och senaste månaderna har även S vaknat.

   Det kommer att vara politiskt omöjligt för dem att fortsätta nedskärningspolitiken och privatiseringarna gentemot den skånska sjukvården efter ett eventuellt politiskt maktskifte 2014.

   Radera