söndag 19 maj 2013

Gumball 3000 – likhet inför lagen?

Aftonbladets läsarbild från olyckan i Östergötland

En av deltagarna i biltävlingen Gumball 3000 kraschade i kväll utanför Mjölby. Detta är en illegal biltävling i för höga hastigheter på allmän väg, alltså en livsfarlig och hänsynslös tillställning som hotar andra människors hälsa och liv.

Men poliser struntar i detta. När bilarna passerade Malmö under dagen valde polisen att lämna fältet fritt för dem trots att de färdades i uppenbart olaglig hastighet. 
– Vi känner till att de är här och håller koll på dem, säger Nils Norling, informatör på Skånepolisen. 
Bra att veta att polisen känner till att de här... Inte ens efter olyckan i Östergötland, som orsakade stora skador och kilometerlånga köer, anser polisen att det finns skäl att ingripa, utan slår ifrån sig med att fortkörningsböter ändå inte skulle bita på deltagarna.

Polisen menar uppenbarligen att alla inte är lika inför lagen. De släpper fram ett gäng bortskämda överklassyngel som visar sin omognad genom att utsätta oskyldiga människor för livsfara. 

Deltagande i olovlig biltävling på allmän väg ska naturligtvis leda till att körkortet dras in och att fordonet omedelbart omhändertas om det finns risk att brottet kommer att fortgå. 

Länkat: DN; AB; Corren; Ex

12 kommentarer:

 1. kanske ska ta upp alla poliser som nitar svenssons och kommer undan med det? där har du en grupp som verkligen står över lagen och kommer undan med det, eller varför inte granska vår kära utrikesminister, där har vi en annan.

  sen tror jag inte dom bryr sig så hårt om fordonet beslagstas, går ganska fort att få fram ett nytt, om inte annat kan dom ju flyga in ett från ett annat land. ryska vägarna slet lite för mycket på däcken för nått år sen så en av dom beställde 4 st nya som levererades med privat jetplan samma dag.

  vi har värre problem i sverige än en rolig men "olaglig" biltävling ... eller har du missat det?

  SvaraRadera
 2. Visst finns det andra problem, men det går inte att försvara den här skiten även om man tycker att bilarna är häftiga. Oskyldiga människor har dött när de blivit påkörda av de här hänsynslösa typerna, som dessutom smet från platsen (se länken till Expressen i inlägget).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns bara lite lustigt att du väljer att gå ut och kritisera nånting som händer 1 dag/år. Samtidigt som folk blir utsatta av övergrepp från den svenska polisen VARJE dag.

   Iofs är det väl politiskt självmord att ens öppna munnen om det

   Men vi har väldigt många andra grupper som står över lagen i Sverige och ses som "goda" i sammanhanget.

   Sverige kanske är en av det minst korrumperade länderna i världen men vi har fortfarande så otroligt mycket korruption i detta land!

   Radera
  2. Visst, du har naturligtvis rätt i att det inte tillhör de allra viktigaste frågorna och om du kikar på min blogg ser du att jag brukar skriva om annat...

   Men jag retar mig på passiviteten när överklassen roar sig olagligt och på ett sätt som redan har lett till att oskyldiga fått sätta livet till.

   Radera
 3. Det är väl ändå ingen olaglig biltävling som du kallar det?

  Det är fullt laglig och det kallas ett rally. Och det är helt upp till förarna själva hur fort de vill köra så dra inte alla över en kam.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är totalt olagligt, i alla fall enligt polisen, men de väljer att se mellan fingrarna. Jag har sett massor med urskuldanden i nätkommentarerna, typ att bilarna är bra och har korta bromssträckor, etc. Att hävda sådant är inget annat än moraliskt haveri, att lagen inte är lika för alla.

   Radera
  2. Tävlingen är inte olaglig i sig.Sen kan dom nog genom fortkörningar bryta mot densamma.
   Varför bli så upphetsad mot lite skoj.Tror att det finns ett ganska stort intresse från allmänheten med tanke på alla tusentals människor som kantrat E:an från Malmö till Stockholm.Så fort ni ska kalla er politiker så blir ni så korekta.Tråkmåns.

   Radera
 4. Alla idioter som klagar har ingen aning vad Gumball 3000 är för något, de är absolut inget race, utan mer en road trip. De kör 3000 miles på en vecka mellan olika destinationer, kör bil på dagarna och festar på kvällarna.
  Det handlar inte om att köra fort, utan om att göra själva resan. Finns inget olagligt i Gumball alls. Varför ska polisen stoppa dom? de är vanliga medtrafikanter som alla andra... Folk vet inte vad de pratar om...

  SvaraRadera
 5. Ett gäng missförstådda miljonärer som bara är ute och rör sig i trafiken som vilka trafikanter som helst? Skulle inte tro det...
  Enligt polisen rör det sig ofta om hastigheter över 200 km i timmen. Jag har svårt att tycka det är "skoj".

  SvaraRadera
 6. Blir så äckligt jävla trött på äckel som dig Mats. Sköt dig själv och skit i andra? Är det så svårt? Och snälla läs på om vad Gumball är för något innan du uttalar dig ditt äckliga moral svin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anon - Tror nog han blir lika trött på oss ... dock så hoppar han över att spy dessa kommentarer över oss.

   Mats - Hoppas du inte tar åt dig av den här unge herrns frustration. Det beror nog på att han inte mår så bra själv och väljer att spy på någon annan för att lätta på trycket och ju vidrigare man beter sig desto bättre känns det

   Radera
  2. Tack. Jag tar inte åt mig. Jag låter den anonyma "kommentaren" stå kvar, bara som varnande exempel på argumentationsnivån bland vissa av biltävlingens försvarare.

   Radera