fredag 13 januari 2012

Vänsterpartiet lyfter


Den senaste månaden har stödet för Vänsterpartiet ökat med 1,9 procent. Partiet stöds nu av drygt 6 procent av befolkningen. Enligt Skop är förändringen statistiskt säkerställd. Ökningen sker trots att underökningen till största del genomfördes i december, innan V-kongressen under trettonhelgen.

Vi är ganska många som har förutspått den här utvecklingen. Vänsterpartiet är det i särklass mest undervärderade partiet i svensk politik. Partiet borde ha ett naturligt väljarstöd i alla fall mellan 10-15 procent. Att så inte varit fallet på ett tag beror till stor del på att partiledaren inte förmått att lyfta partiet. Det förmår Jonas Sjöstedt.

Sjöstedt verkar för närvarande vara den ende partiledaren som har något vettigt att säga om den ekonomiska och politiska utvecklingen. De miljöpartistiska språkrören har slutat prata miljöpolitik och befinner sig istället på oordnad reträtt från förslaget att sänka arbetstiden. Annie Lööf (C) levererar ett cyniskt och verklighetsfrånvänt förslag att underlätta för dem som sparar pengar, precis som om ett grundavdrag på kapitalinkomster skulle hjälpa dem som som inte får vardagen att gå runt. KD håller på att glida isär. Socialdemokraterna bråkar också internt och förmår inte ens ta avstånd från vinstdrivande företag i äldreomsorg och skola. Därtill verkar de nu vilja ansluta Sverige till den så kallade Europakten. Statsministerns huvudbudskap är numera att be om ursäkt för att han inte klarar av att införa det femte jobbskatteavdraget. 

I spalten till höger på denna blogg finns en liten enkät med frågan om Vänsterpartiet redan i år kommer över 10 procent i opinionsmätningar. Vad tror du?

Tidigare: Att välja en vinnare 
Länkat: Skop; SVTDN; HD; GPSVDSVDE24; AB; ExEx;

10 kommentarer:

 1. Tycka vad man vill om politiker och riksdagen, men om (V) menar allvar med och sänka riksdagslönerna kan bara det räcka för en röst från mitt håll. Politiker som tjänar över 50000 har jag Inget till övers alls, själv knaprar jag på strax under 9000 kr i månaden. // Arbetaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, nog menar V allvar med att sänka politikerlöner. De menar så pass mycket allvar att de till och med lägger en intern partiskatt på allt över 27 500 i månaden som t.ex riksdagsledamöter, EU-parlamentariker och kommunalråd tjänar.

   Radera
  2. Menar allvar? Ja beslutet är taget av partiets högsta beslutande organ, kongressen! Därmed är det det som gäller!

   Radera
  3. Lessen att behöva förstöra glädjen, men (V) har inte beslutat att sänka rikdagslönerna. Däremot har man sätt en gräns för de egna ledamöter. Allt över 27500 efter skatt går till partiet. Partiet behöver stålar, och ledamöterna är ju där tack vara partiet. Fullt rimligt, tycker jag.

   Radera
  4. Så länge man inte får gehör för sina förslag om sänkta arvoden i parlamentariska församlingar är det väl helt OK att införa principer om att det egna partiets förtroendevalda ska avstå en del till behjärtansvärda ändamål/det egna partiet?

   Radera
 2. Men allvarligt, V är ett strängt socialistiskt parti som nyligen klev ur en väldigt smutsig kostym. Jag kan svårligen begripa att V kan tillföra något till välfärd eller näringsliv. Måhända hade V ett existensberättigande för 70-80 år sedan, men Världen ser väldigt annorlunda ut idag. Jag betackar mig mig för socialistiska experiment, dom har aldrig lyckats någon annanstans i Världen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej LG!

   Vilken tur att de nyliberala och kapitalistiska experimenten har varit så lyckade.

   Det jobbigaste är att jag inte kan betacka mig för dem för de har påtvingats mig.

   Du får gärna berätta för mig på vilket sätt världen ser annorlunda ut idag. Personligen vet i fan om jag ser så mycket skillnad =) Fast det beror ju på vilka värden man värderar högst.

   Håll i hatten LG! Själv tar jag av mig den och bockar ödmjukt i väntan på bättre tider.

   /Filosofen

   Radera
  2. Vi ser ju det nyliberala experimentet EU som flyttar mer och mer av de lokala ländernas beslut till en centralstat av typ Sovjets modell. Där Sverige är en satellitstat. Av samma modell. Och där denna centralstat tvingar fram regeringar i länder som inte ens är folkvalda, Grekland och Italien, än så länge. Tack vare att vänsterpartiet har sin historia är man idag det ENDA partiet i riksdagen som kämpar för riktig demokrati och rättssäkerhet. Tack vare historien vet vi nu hur det INTE ska gå till. Och att upprepa historiens misstag, vilket är vad högern brinner av iver att göra, är korkat och dumt och åstadkommer bara skit.

   Radera
 3. Jag får säga tack för ett antal kloka ord jag hörde dig säga på kongressen, via svt-forum!

  SvaraRadera
 4. Jag har märkt en skarp uppgång i antalet debattartiklar, radiodebatter, etc från Vänsterpartiets sida över den senaste, och förutom det att Sjöstedt har en väldigt föklarande stil så tror jag entusiasmen smittar av sig på andra. Jag har märkt en skarp uppgång i antalet debattartiklar, radiodebatter, etc. från vänsterns sida över den här veckan, inte bara från Sjöstedt.

  Just att synas och att prata om det som folk tycker är viktigt är väl nyckeln, när det gäller sakfrågorna så tror jag väljarna sympatiserar bra mycket mer med vänsterpartiet än med Alliansen, men i de två senaste valen har fokusen inte legat på sakfrågorna utan på ett diffust mediapåhittat koncept som kallas "regeringsduglighet". Det har man nog tagit från Amerikansk media som hela tiden snackar om hur "valbara" kandidater är, inte vilka sakfrågor de står för och hur det resonerar med väljarna.

  Jag tycker det verkar som att icke-vänsterpartister reagerar positivt på debattartiklarna i allmänhet (med uppenbart undantag för de högertroll som hänger i tidningarnas kommentarsfält), jag såg exempelvis en tråd på Flashback av alla ställen där många var positiva till beskedet om bemanningsföretagen. Det är en fråga som jag tror är viktig för många ungdomar som själva har blivit utnyttjade eller har vänner som blivit utnyttjade av bemanningsföretag, oavsett vad deras politiska inriktning annars är (om de har någon alls).

  SvaraRadera