fredag 6 januari 2012

Att välja en vinnare

Jonas Sjöstedt har precis blivit vald till ny ordförande för Vänsterpartiet. Kongressalen här i Uppsala sprudlar av optimism och glädje. Den svenska vänstern är att gratulera till valet.


Med Jonas Sjöstedt som ordförande ges förutsättningar för en rejäl nystart. Vänsterpartiet är det mest undervärderade partiet i svensk politik, det parti vars politik flest människor stödjer utan att stödja själva partiet. Tittar man på attityder till centrala välfärdsfrågor och skatter stödjer cirka 70 procent av svenskarna den solidariska linje som Vänsterpartiet står för. På samma sätt anser en stor majoritet av svenskarna, precis som Vänsterpartiet, att privata vinstintressen ska hållas utanför vård, omsorg och utbildning.


När valberedningen talade för Jonas Sjöstedt användes formuleringen 'att välja en vinnare'. Ingenting kommer dock av sig självt. Mycket arbete återstår för att lyfta partiet. Men till skillnad från under de senaste åren finns det en möjlighet att partiets hårda arbete också ska ge utslag i opinionen, att Vänsterpartiet åter ska börja vinna val. Detta är en historisk chans som vänstern inte får missa.


Länkat: SVT; SVT; SVTSRDN; DN; DN; DN; DNSVD; SVD; SVD; SVD; SVDGP; GP; GP; GPAB; ABEx; Ex; SKD; SKD; SKD

5 kommentarer:

 1. Hoppet där det sista som dör.

  SvaraRadera
 2. "Ibland har folk frågat: - Har du en egen sedelpress? Det har jag tyvärr inte,"

  Men om du hade så skulle du trycka din egen valuta?

  "men om vi solidariskt delar på kostnaderna har vi råd med mycket,"

  Absolut!

  "bland annat att satsa på det uppväxande släktet och ta hand om varandra när vi blir gamla. I genomsnitt har vi aldrig varit rikare än nu. Resten är en fråga om fördelning."

  Hört talas om ekologiskt fotavtryck? Här kan vi prata om omfördelning från framtida till nuvarande generationer. Om man tror att folk är rika nu så är det för att de lämnar mindre resurser kvar till framtida generationer...

  SvaraRadera
 3. Det inledande halvt skämtsamma citatet ska naturligtvis inte tolkas bokstavligt. Det ska däremot det efterföljande påståendet att vi har råd att satsa på det uppväxande släktet och ta hand om varandra när vi blir gamla. Detta handlar inte om ohållbar konsumtion utan om omsorg och utbildning.

  SvaraRadera
 4. Johnny Nilsson7 januari 2012 15:14

  Bara inte (VP) höjer världens högsta skatter ännu högre, utan prioriterar rationaliseringar av den ofantliga sektorn så att vi kan få bättre välfärd till lägre kostnad. Att vi nu har världens dyraste och sämsta skola är slöseri med skattemedel.

  Att begränsa invandringen tills problemen med invandrares arbetslöshet, bidragsberoende och kriminalitet är lösta innan hela samhället spårar ur. Viktigast är direktdemokrati med beslutande folkomröstningar i alla frågor som i Schweiz.

  Ett nytt skattesystem, ex 20-20-20. 20% moms på allting, 20% skatt på arbete (ingen moms), 20% bolagsskatt och inga avdrag för räntor, resor, RUT, ROT som felallokerar resurser. Lätt och enkelt, jämt och balanserat skatteuttag, stora skatteintäkter och folk får behålla hela bruttolönen i egen ficka och arbetsgivaravgiften sänks från 32 till 20% för att maximalt stimulera efterfrågan på arbetskraft. Vi behöver många fler företag och jobb i Sverige och då gäller det att ha ett konkurrenskraftigt skattesystem och 20-20-20 är det.

  SvaraRadera
 5. Jag tror att du får presentera dina förslag för något annat politiskt parti, Johnny. Med en sådan platt skatt skulle i princip hela välfärdsstaten få läggas ner, och vänstern har som bekant en annan syn på invandring än den du föreslår...

  SvaraRadera