söndag 22 augusti 2010

Utan tak i Lund

Utländska studenter som blivit antagna till kurser vid Lunds universitet tvingas sova utomhus. Kommunstyrelsens ordförande Mats Helmfrid (M), hävdar att det är universitetet som har ansvar för att de studenter som antas har någonstans att bo.

Men där har Helmfrid fel. Det lagliga ansvaret ligger helt och hållet på kommunen. Beredskapen från Lunds kommuns sida är usel. Under några år har i alla fall kommunen lyckats fokusera på att lösa det mest akuta vid terminsstarter, med tillfälliga bostäder och vandrarhem. Nu lyckas man inte lösa det heller.

Bostadsbristen är något som inte bara drabbar Lunds studenter. För alla dem som inte har råd, möjlighet eller vilja att köpa en dyr bostadrätt har situationen blivit allt mer akut de senaste åren. Speciellt utsatta är ungdomar, studenter och hemlösa i behov av bostad. Det byggs alldeles för lite hyresrätter. Moderaterna är nöjda med det. De borgerliga partierna tror att den så kallade marknaden ska lösa situationen till slut. Problemet är att marknaden inte fungerar så. De som ska bygga väljer att rikta in sig mot de mest lukrativa kunderna, och dit hör inte ungdomar och studenter. Hur ser marknaden ut för dem?

Det första som den borgerliga regeringen gjorde när den kom till makten 2006 var att avskaffa allt stöd till att bygga hyresrätter och studentlägenheter. Nu står de helt handfallna inför det kaos de har ställt till med, inte bara i Lund utan i storstadsregionerna och flera andra studentorter.


Den minnesgode erinrar sig att situationen hösten 2010 påminner om hur det var hösten 2002, även då mot slutet av en fyraårsperiod med borgerligt styre. Då blev det regimskifte i Lund.


Länkat; SDS; SDS; SDS; SDS; SDS; Lundagård; Lundagård; SVT;

4 kommentarer:

  1. Hade du kollat din fakta bättre så har dessa personer boende i Helsningborg, de köade på plats för att vara först när kontoret öppnar för att kunna byta sina boenden. Du är stollig när du säger att det är kommunen som skall stå för boenden för studenter, dessutom när det alltid finns lediga studentboenden ca fyra veckor efter terminstarten, men har man ingen koll på pengar och regler så är det ju lätt att sitta här och yla ut dynga.

    SvaraRadera
  2. Kommunen har ett obestridigt ansvar för att ordna bostadssituationen. Det är ingen "dynga", utan svensk lagtext.
    http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/20001383.htm

    Jag vet inte mer än vad som stått i tidningen om just dessa studenters situation, men jag tror att få människor kan förneka situationens allvar och att det är svårt att få fatt i en bostad i Lund.

    SvaraRadera
  3. Om jag tänker till lite, så ser jag att de "olukrativa" efter genomförda utbildningar kan bli väldigt lukrativa för kommunen. Som vanligt. Moderaterna tänker ungefär lika kortsiktigt som vanligt. Klart det är kommunen som har ansvaret, det är svart på vitt.

    SvaraRadera
  4. Ansvaret för de internationella studenterna är INTE kommunens uppgift och det var det som reportaget handlade om. Dessutom har ingen student varit utan tak över huvudet såvida de inte själva valt det. Du har med andra ord fel gällande att det är kommunen som bär ansvaret för dessa studenter. (http://www.sydsvenskan.se/lund/article1210792/Har-finns-lediga-rum-for-studenter.html)

    SvaraRadera