lördag 28 augusti 2010

Lilla Teatern kvar vid Stortorget

Fastigheten Stortorget 1 är ett gammalt bankhus som rymmer Lilla Teatern, ett par kommunala förvaltningar samt restaurant och café. Lilla Teatern fick i våras besked av kulturchefen att det var slut. Lunds kommun skulle sälja huset och det var dags att börja titta efter en ersättningslokal. Men som jag påpekade redan i maj har det aldrig funnits något beslut att sälja huset. Det är ett spel som vissa tjänstemän i kommunen driver på egen hand.

Därför var det med viss bävan jag såg fram emot debatten om Lilla Teaterns framtid i kommunfullmäktige i torsdags. Demokratisk Vänster hade interpellerat till Kultur & Fritids orförande Holger Radner (FP) om vad som gjorts för att skaffa en ersättningslokal för Lilla Teatern när nu kommunen tänkte sälja huset. Dels var ju frågan felställd, det behövs inga ersättningslokaler om inte huset ska säljas. Dels finns det alltid en risk att politiska företrädare, t.ex. för S, M och FP, i sådana här lägen försvarar sin förvaltnings göranden, och vips har hotet om försäljning aktualiserats. Mina farhågor besannades dock inte, debatten blev istället oväntat klargörande.

Sedan Radner torrt redogjort för de ansträngningar som hittills gjorts att skaffa ersättningslokaler påpekade jag från talarstolen att frågan om ersättningslokaler var missriktad då det inte finns några som helst beslut att sälja huset. Jag fick omedelbart medhåll av Claes- Göran Jönsson (S) och Mats Helmfrid (M). Det var riktigt befriande att höra Helmfrid tala om att sätta stopp för ofoget att vissa chefstjänstemän jobbar efter egna agendor och sätter sig över politiska beslut. Trots en dryg och lite onödig efterföljande tuppfäktning mellan det socialdemokratiska och det moderata kommunalrådet var det politiska budskapet klart och alldeles entydigt:

Det finns inga planer från kommunens sida att sälja fastigheten Stortorget 1. Lilla Teatern kan lugnt planera för sin fortsatta verksamhet i nuvarande lokaler.


Tidigare inlägg: Lilla Teatern och Stortorget 1

8 kommentarer:

 1. Helt otroligt! Även som anställd och arbetandes i just det huset har jag trott att huset ska säljas, och att det är därför man inte satsar på fastighetsunderhåll. Varför då ge Lilla Teatern uppsägningsbesked...?

  Så bra om de kan vara kvar, och så bra om huset är kvar i kommunen. Låt det bli ett allaktivitetshus, för uthyrning till småföreningar, mötesplats för både unga och gamla...
  /Mvh
  Lena Chabi

  SvaraRadera
 2. YEEEEEEEEEY!!!!!!

  SvaraRadera
 3. Tack Mats!
  Ett sådant här besked är som att vinna en miljon på lotto!
  /Therése
  Engagerad i LT 1985-1986, 1991-1998, 2004- nu och framåt.

  SvaraRadera
 4. Det här var en riktigt god nyhet för alla som har sin själ i Lilla Teaterns verksamhet och alla som gillar att gå och se på amatörteater av hög kvalitet. På Lilla Teatern sker kultur-möten mellan ung och gammal. Tack Mats!

  SvaraRadera
 5. Fullmäktigedebatten kan ses i sin helhet på länken nedan, de första 45 minuterna av klippet. Först Radners (FP) svar på den irrelevanta frågan om ersättningslokaler, Nymarks (DV) replik, mitt ifrågasättande av relevansen i debatten om ersättningslokal, Jönssons (S) och Helmfrids (M) bekräftelse av att det inte finns några planer att sälja huset. Resterande är mest upprepningar och lite nålstick i diverse riktningar som jag försökte undvika att blanda mig i.

  http://kommunfullmaktige.appspot.com/Asxserv/play.asx?getTime=ahFrb21tdW5mdWxsbWFrdGlnZXIQCxIIVGltZUNvZGUY6fIGDA&meetingKey=ahFrb21tdW5mdWxsbWFrdGlnZXIPCxIHTWVldGluZxiokAUM

  SvaraRadera
 6. Fantastiskt bra! Amatörteatern behöver sina lokaler. Människor - ung som gammal - behöver tillfällen och platser att mötas.

  SvaraRadera
 7. Daniel Granér31 augusti 2010 20:15

  Fantastiskt goda nyheter! Jag har varit aktiv som barn- och ungdomsteaterledare i flera år på Lilla Teatern, och vet vad den betyder, särskilt för barn och ungdomar i Lund och deras möjlighet att utvecklas och mötas. Härligt!

  SvaraRadera
 8. Tröstlös kulturproducent från Malmö31 augusti 2010 23:04

  Detta borde få stå med i kommande historieböcker! Kulturarbetare är inte vana vid att det "går bra" när politiker kommer med sådana besked.

  SvaraRadera