Titta på uppställning ovan, och finn sju fel.
Sju av riksdagens åtta partier förmår inte att dra den enda anständiga slutsatsen av de skrämmande erfarenheterna av vård som drivs av riskkapitalbolag. Däremot är jag övertygad om att Aftonbladets läsare i detta fallet är ganska representativa för svenskarnas upfattning. Av över 42 000 (!) som röstat ville alltså 92,9 procent befria svensk vård och omsorg från dess bolag, endast 5,2 procent ville ha dem kvar.
Att regeringspartierna inte tvekar att försvara Carema och Attendo förvånar inte. Det är dessa fyra partier som tvingat fram privatisering och vinstmaximering inom vården. De kände till den bristande kvaliten inom den privata vården redan 2008, men gjorde ingenting. De går nu vidare på detta spår. En majoritet av landets kommuner har ju ännu inte bjudit in riskkapitalbolagen att ta över. Från och med 2014 planerar de borgerliga en lagändring som tvingar även dessa att privatisera.
Men att Socialdemokraterna och Miljöpartiet anser att vinstmaximering och omsorg om våra äldre går att förena är fullständigt obegripligt. Amerikanska forskningsresultat visar att den kontrollorganisation som skulle krävas för att säkra en god vårdkvalitet hos riskkapitalbolagen är gigantisk. Med rätta raljerar Lena Melin i Aftonbladet om gryningsräder mot äldrehemmen.
Caremas VD meddelade idag att de "vill stå för något nytt inom svenska äldreomsorg". Jo tack, det har de redan lyckats göra.
Heder åt Vänsterpartiet, som hela tiden förmått att stå fast vid en rak och ärlig linje: Privata vinstintressen har inte i vård och omsorg att göra. Men varför förmår bara vänstern?
PS. Säg upp avtalet med Carema, opinionsmöte om äldreomsorgen. Är du i lundatrakten lördag 19 november? Kom då till Mårtenstorget 12.00.
Tidigare: Vanvård hos Carema i Lund
Länkat: AB; AB; AB; SVT; SVT; SVT; SVT; SVT; DN; DN; DN; DN; DN; SVD; SVD; SVD; SVD; SVD; SVD; GP; HD; SKD; NSK; Ex;
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Aftonbladets läsare kanske har svalt allt medierna skriver. Det kanske hade varit andra siffror om man även lyft fram positiva exempel alt gjort samma hetsjakt på kommunal verksamhet...
SvaraRaderaDessutom så är jag inte helt övertygad att alla pengar hade "återinvesterats" i en kommunal värld. Skattepengar brukar ha en tendens att försvinna där.
Sen kan man fråga sig hur många av skandalerna som bottnar i att det tidigare varit omsorg i kommunal regi där man både ärvt problem och personal, där varken granskning eller eftertanke funnits innan det övertagits av den "privata sidan med vinstintressen"
Pengar kan svårligen "försvinna" i en kommunal verksamhet, hur skulle det gå till? Varenda tjänst och varenda vårdplats är budgeterad och allt är öppet för insyn.
SvaraRaderaVi hade mycket få problem i Lunds äldreomsorg innan först Attendo och sedan Carema kom in. Attendo fick betala skadestånd till kommunen för vanvård innan de lämnade över 2010. Det första Carema gjorde när de tog över de kommunala hemmen var att skära ner personalen med mellan 20 och 30 procent.
I Lund har Carema i alla fall inte ärvt några problem, de har skapat dem.