söndag 2 mars 2014

Vänstern tar tillbaka vård och omsorg

De borgerliga i Lund har nu bråttom att lägga ut äldreomsorg och serviceboenden på nya entreprenörsavtal. De nuvarande går ut i september 2015, men de tänker upphandla innan valet, på kontrakt fram till 2021 eller 2024. 

Det är ur demokratiskt synpunkt minst sagt tveksamt att på förhand strunta i valresultatet; de rödgröna i Lund vill driva dessa boenden i kommunal regi och därtill budgetera för en rejäl kvalitetssatsning inom vård och omsorg. Detta vill de borgerliga blockera.

Entreprenaderna drivs nu av Vardaga, som tidigare hette Carema men bytte namn förra året efter avslöjanden av fusk och vanvård på många håll i landet, och av Attendo, som också varit tungt kritiserat. Dessa riskkapitalbolag hyllas av Lunds borgerlighet. De påstås ha påverkat vård och omsorg i Lund positivt. Ingenting kunde vara mer felaktigt. 

Flera larmrapporter från anhöriga och personal har tystats ner. På ett boende var alla anhöriga utom en negativ, kommunen valde att lyssna på den sistnämnde. Från andra boenden finns anhörigbrev till politikerna om omfattande vanvård på grund av underbemanning: De gamla nekas att gå på toaletten utan hänvisas till blöja, utlovade aktiviteter genomförs ej, de boende läggs 18.30 och kommer inte ur sängarna förrän 10.30, o.s.v.

Underbemanningen på de privata boendena har de borgerliga använt som argument att skära ner på personalen även på de kommunala boendena i Lund – går det där så går det här.

Vänsterpartiet kommer inte att acceptera de borgerligas försök att sätta demokratin ur spel. Vi vet att vi har lundaborna med oss i motståndet mot att driva vård, skola och omsorg i bolagsform med privata vinstintressen. Om de borgerliga framhärdar och lyckas landa nya entreprenader innan valet kommer vi att göra allt som står i vår makt för att riva upp dem.

Vi tar tillbaka vård och omsorg och sätter medmänsklighet före girighet. Samtidigt kan vi ge ett råd till koncernerna inom vård och omsorg: Investera inte i Lund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar