torsdag 8 november 2012

Attendo fakturerar vård av avliden

Förra hösten skedde en rad avslöjanden av hur det fungerar inom vinstdriven vård och omsorg. Rapporterna om vanvård och systematiskt fusk ledde till något av en folkstorm. Till och med de borgerliga politikerna fick lova att nu skulle det ställas krav på dem som vårdar mormor.

Vårdföretagen fungerar precis som alla andra företag - kostnadsnedskärning och vinsmaximering är i fokus. Detta är inget problem när det är skjortor eller stolar som produceras, i alla fall för konsumenterna. Tvärtom, för produktion av konsumtionsvaror är marknadsekonomi ett hittills oöverträffat sätt att främja kvalitet och utveckla nya produkter, det kunde redan Karl Marx berätta.

Problemet uppstår när det inte är gäller en vara utan en vårdinsats eller en annan process där "konsumenten" är utlämnad till företagets agerande. Vård och omsorg går ju per definition inte att mäta eller exakt beskriva i förväg och det är naturligtvis lika omöjligt att i efterhand kontrollera om önskad kvalitet har uppnåtts. 

Därför bestämdes tidigt under 1900-talet - i största enighet i Sverige - att vinstdrivande företag i princip inte skulle syssla med samhällsfinansierad vård och omsorg. Kommunerna hade under föregående sekel försökt övervaka de "entreprenörer" som erbjöd sig att ta hand om de fattiga och värnlösa, men fusket var omfattande och vanvård var vanligt. Ändå har kapitalet sedan 1990-talet släppts in i vården.

I veckan rapporterade TT att Attendo Care, sedan de tagit över hemtjänsten i Ystad, har krävt betalt för vård hos personer som flyttat, varit inlagda på sjukhus eller till och med avlidit. Trots att vårdjätten på detta sätt försökt blåsa skattebetalarna på 690 000 kronor låter kommunen udda vara jämt och drar tillbaka stämningen. I stället har Attendo Care stämt Ystad kommun på 3,4 miljoner för "uteblivna intäkter". 

Vänsterpartiet har hela tiden varnat för konsekvenserna och en del av oss trodde kanske att förra årets avslöjanden av Carema och Attendo skulle leda till en omprövning. Men inte ens Socialdemokraterna, än mindre Miljöpartiet eller de borgerliga har lärt sig något av detta. De pratar fortfarande om att bli bättre på att göra privata upphandlingar och bevaka kvalitén, precis som om detta var något nytt, precis som inte all seriös forskning visar att det i praktiken är omöjligt.

Allt är med andra ord som vanligt igen.

Tidigare: Betyder Carema valfrihet?; Varför förmår bara vänstern? 

Länkat: SKD; GP; HD

2 kommentarer:

 1. Efter att ha tvingats, just det, tvingats, åse hur Attendo Care vanvårdade min mamma i slutet av hennes levnad förvånar mig ingenting som privata vårdföretag ägnar sig åt. Vård ska förbjudas drivas i privata företags regi.

  SvaraRadera
 2. Hej,

  Besökstoppen är en helt ny bloggtopplista som har fiffiga funktioner som att kunna knyta etiketter till sitt konto och en sökfunktion på sidan. Detta för att bloggläsare ska kunna hitta nya bloggar på ett enkelt sätt. Hela idén med Besökstoppen är att sidan riktar sig främst till bloggläsare och inte bara bloggare, som andra topplistor riktar sig till.

  Medlemmar får en lättillgänglig och snyggt presenterad statistik och självklart kommer det generera mer besök till er blogg eftersom fler kommer att uppmärksamma den via Besökstoppen. Medlemskap är så klart gratis.

  Vi kommer att satsa mycket på Besökstoppen så att den kommer att nå en bred publik, så missa inte chansen att vara med ifrån början. De 100 första bloggare som registerar sig kommer även att få synas i reklamspotten under en veckas tid när Besökstoppen har börjat bli populär. Detta som ett tack till Er som är med ifrån början.

  Mvh
  Besökstoppen

  SvaraRadera