tisdag 2 oktober 2012

Stäng John Bauer!

- Skolan borde läggas ner. Det enda man är ute efter är att tjäna pengar, säger Sebastian Persson, som i våras gick ut John Bauer-gymnasiet i Lund, till tidningen City

Denna skolkoncern är en av de största i Sverige och därmed i världen eftersom andra länder inte tillåter vinstdrivna skolor. Ägare är sedan 2008 det danska riskkapitalbolaget Axcel som på sin hemsida hyllar att Sverige håller på att "modernisera den offentliga sektorn" genom att släppa in de privata aktörerna och förvandla eleverna till kunder.  

- Branschen är väldigt spännande, sa Axcels Sverigechef i samband med köpet. Affärsidén är att köpa upp eller etablera nya skolor och därefter kunna sälja vidare koncernen med hög avkastning. Priset för denna spännande affärsidé är en undermålig skola som inte ger eleverna grundläggande behörighet för vidare studier.

Skolinspektionen riktar hård kritik mot John Bauer i Lund. Skolan saknar rutiner för särskilt stöd, har låga kunskapsresultat och gör inga analyser av varför det är så. Elever vittnar om otillräckligt stöd, inget bibliotek, ingen syo eller kurator, dåligt elevinflytande och obefintlig uppföljning av kunskapsresultaten. Hälften av eleverna gick ut med ofullständiga betyg. Skolan snålar in på allt, till och med på matportioner så att eleverna går hungriga från skollunchen.

Skolinspektionens kritik skedde efter en syn förra hösten. Rektorn säger att de redan (!) inlett förbättringsarbetet. Naturligtvis borde John Bauer-gymnasiet vara en av de första friskolekoncerner som läggs ner. Privata vinstintressen har inte i välfärd eller skola att göra.


2 kommentarer:

  1. Alla som hörde Jonas Sjöstedt i Agenda inser att det mitt i all bedrövelsen med privata aktörer inom skolan och andra privatiserade offentliga verksamheter ändå finns hopp.

    SvaraRadera
  2. Den enda jag hörde av herr Sjösted var skattehöjningar och skattehöjningar.

    SvaraRadera