söndag 23 september 2012

Kriskommission för skånsk sjukvård

I lördags arrangerade V-Lund ett öppet möte om situationen på sjukhusen i Lund och Malmö. Från opinionsgruppen Rädda Universitetssjukhuset i Lund inledde Eva Lenander och Anders Biörklund. Från vänsterns regiongrupp talade Vilmer Andersson och Saima Jönsson Fahoum. Vilmer föreslog en kriskommission för den skånska sjukvården. Mötet antog följande uttalande:

Socialstyrelsen kopplade nyligen fem dödsfall på Skånes universitetssjukhus till platsbrist och underbemanning. Nedskärningarna i sjukvården och tvångssammanslagningen till Sus har lett till att Skåne nu är ett av de områden i hela Europa som har minst antal vårdplatser per invånare.

Istället för att ta ansvar för patientsäkeheten är de styrande borgerliga och miljöpartistiska politikerna i färd med att pressa igenom nya nedskärningar och anställningsstopp har införts. Personalen går på knäna och känner daglig frustration att inte kunna ge den vård som krävs.

Sammanslagningen till Sus är ett vårdpolitiskt fiasko som har drabbat specialistvården i så väl Malmö som Lund. Ändå verkar det inte finnas några planer att ompröva tvångsfusionen.

Vi bjuder härmed in till en offentlig kriskommission för den skånska sjukvården. Vi uppmanar de styrande: Kom ut ur ert elfenbenstorn! Se verkligheten och det kaos ni har skapat. Återupprätta sjukhusen i Lund och Malmö och ge vården de resurser som behövs.
Formerna för kriskommissionens arbete kommer att bestämmas snart, men vänstern vill fortsätta att arbeta brett med dessa frågor. En viktig händelse 20 oktober blir demonstrationen i Malmö mot nedskärningar i sjukvården och mot Susionen.

3 kommentarer:

 1. Socialstyrelsen har inte kopplat fem dödsfall till platsbrist eller underbemanning. Socialstyrelsen _utreder_ om det kan finnas en koppling. Det är en viktig skillnad. Att man prövar en hypotes betyder inte att hypotesen är sann.

  SvaraRadera
 2. "Förra året inträffade fem dödsfall som kan kopplas till platsbristen på Skånes universitetssjukhus.
  – Vår bedömning är att bristen på vårdplatser i olika hög grad har bidragit till dessa allvarliga händelser."
  http://www.sydsvenskan.se/sverige/platsbrist-kan-ha-lett-till-dodsfall/

  SvaraRadera
 3. Tack för det upplysande mötet!!!
  Jag väljer att bli medlem i Vänsterpartiet.
  Ni är det enda partiet i Lund som säger ifrån och agerar.

  Min röst väntar på er vid nästa val.

  Tack Mats för ditt engagemang!!!!
  Vänligen Anci Hansson

  SvaraRadera