Ibland slår jag en flukt på utrikesminister Carl Bildts tweets. Inte för att de brukar vara speciellt roliga, mest en massa innehållslösa meddelande från en man med ett stort ego som reser mycket och tycker om att berätta vilka han träffar. Den som söker efter substantiella uttalanden om Lundin Oil, Etiopien eller annat söker förgäves. Men ibland dyker det ändå upp små guldkorn.
Idag 16:57 meddelar Carl Bildt att han precis har träffat Sydafrikas finansminister Pravin Gordhan och diskuterat den globala ekonomin.
Jag är ingen expert på diplomatins fikonspråk, men kan verkligen Sveriges relation till Republiken Sydafrika reduceras till "Försiktigt förtroende - inte mer"? Här är i alla fall inte diplomatin speciellt tyst.
Två timmar senare berättar Carl Bildt att han har diskuterat EU:s framtid, oklart med vem. Bildt skriver att han "fortfarande tror att vi måste bygga en federation av nationalstater" och att detta är en "nödvändig utveckling för att möta nya utmaningar."
En federation betyder gemensam skattepolitik och i praktiken därmed också att besluten om välfärdsstatens storlek och inriktning förs över till Bryssel. Det är naturligtvis helt OK att Carl Bildt som privatperson eller politiker tycker att det är en bra idé att bygga ett federalistiskt EU, men sedan när blev detta svensk utrikespolitik?
Tidigare: Bildt skriver brev
Länkat: SVD; SVD; GP;
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar