tisdag 20 september 2011

Fyra kandidater i Malmö

Ulla Andersson, Jonas Sjöstedt, Rosanna Dinamarca och Hans Linde på Moriskan tillsammans med utfrågaren Petter Larsson.
Vänsterns partiledarval engagerar. Nästan 500 personer hade trängt ihop sig i Moriskan i Malmö Folkets Park för att se och höra de fyra kandidaterna. Petter Larsson från Efter Arbetet skötte utfrågandet, kunnigt, rappt och med glimten i ögat vilket bidrog till att stämningen var god och arrangemanget som helhet måste betraktas som en succé. Alla kandidaterna gjorde sympatiska framträdanden. De verkade överens om stora delar av politikens innehåll, men viktiga skillnader framkom likväl mellan kandidaterna, inte minst vad gäller politisk bredd och kunskap.

Ett riktigt lågvattenmärke var när Rosanna Dinamarca passade en fråga om reglering av bankväsende och finansspekulation. Rosanna berättade helt enkelt att hon inte kunde något om detta och hänvisade till att partiet har talespersoner inom olika sakområden. Detta är naturligtvis ett fullständigt ohållbart svar från en blivande partiledare som kommer att konfronteras med betydligt svårare frågor än så ifrån massmedia och politiska motståndare.

Jonas Sjöstedt menade att Vänsterpartiet borde utveckla medlemsdemokratin, till exempel genom medlemsomröstningar i viktiga frågor som regeringsmedverkan. Detta avvisades kategoriskt av Rosanna som istället hävdade partistyrelsens makt mellan kongresserna.

Några av de starkare svaren och inläggen stod Jonas för. Han var den ende av kandidaterna som betonade miljö- och klimatpolitiken. På frågan om vad som egentligen skiljer Vänsterpartiet och Socialdemokraterna svarade han: Vi är socialister. Vi vill utsträcka demokratin till den ekonomiska politiken. Det har det socialdemokratiska partiet i praktiken gett upp och förvandlat till pynt i partiprogrammet. Gör också Vänsterpartiet det har partiet inget existensberättigande, menade Jonas som var öppet kritisk mot att den nuvarande partiledningen har slutat prata om socialismen. 

De i Skåne som eventuellt velat se Rosanna som ny partiledare för vänstern fick onekligen något att tänka på denna kväll, samtidigt som de tre andra, och kanske då speciellt Jonas, stärkte sin kandidatur. Kongressen i januari 2012 avgör.


Tack Vänsterpartiet Malmö för arrangemanget.
Hela debatten finns att beskåda på Bambuser.

Länkat: SDS; SKD;

2 kommentarer:

  1. Mycket bra sammanfattning av utfrågningen. Rossanna var väldigt blek och okunnig. För min egen del hoppas jag verkligen att Jonas kommer väljas av kongressen. Peter

    SvaraRadera
  2. Håller med ovanstående. Jonas Sjöstedt höjer sig verkligen över de andra tre genom sin breda kompetens och genom att han förmår svara konkret på alla möjliga frågor. Fint var också att se hur han svarade på Rosannas fråga där hon bad om tre (!) förslag på hur kvinnors utsatthet bör bemötas. Trots att övriga kandidater säger sig prioritera feminismen tycks
    Jonas vara den som har tydliga förslag även på det området. /Christel

    SvaraRadera