tisdag 10 april 2012

Vänstern i mediaskugga

De tre rödgröna partierna har sedan årsskiftet ryckt åt sig en rejäl ledning och får nu egen majoritet i mätning efter mätning. Orsaken är socialdemokraternas återhämtning efter den stora oredans tid. Sedan bottennoteringarna bara för några månader sedan har partiet växt med åtminstone 10 procentenheter i väljarstöd. 

Det är dock svårt att se något samband mellan S nya högerorientering och partiets ökade popularitet. I några av de frågor där Löfven nu till förvillelse liknar Reinfeldt - stöd för vinstdriven vård, omsorg och skola, stöd för fortsatt vapenexport till diktaturer - har han en massiv opinion emot sig, ja, faktiskt även bland borgerliga väljare.

Istället är det två samverkande faktorer som lyft socialdemokraterna: Den återställda ordningen i det egna partiet och regeringspartiernas havererade politiska projekt. Sedan det femte jobbskatteavdraget blev inställt förra året finns det ingen borgerlig politik för Sverige.

Vänsterpartiet visade i vintras att man för första gången på flera år förmådde locka nya väljargrupper. Men efter att i början av februari varit uppe på tioprocentstrecket har man nu åter fallit tillbaka till 5-6-procentsnivåer. Helt klart är att Jonas Sjöstedt och den nya vänsterledningen hamnat i mediaskugga efter de spekakulära omsvängningarna inom socialdemokratin. Men med tanke på hur det politiska landskapet just nu ser ut torde förutsättningarna för vänsterns återkomst vara bättre än någonsin.


Tidigare: Borg: Mer av samma kassa medicin; Exit Reinfeldt
Länkar: AB; ABSVT; SVT; SVTDN; DN; DNSVD; SVD; SVD; GP;    

2 kommentarer:

  1. Stefan Löfven gör succe som partiledare för S. Man försöker från högern sida beteckna det som drömmar. Man påstår från Expressens sida att det är en smekmånad som snart är över. Man målar upp en bild av en redan misslyckad politik, medan man i nästa andetag, påstår att S inte har någon politik. “Högt tonläge”, sa Reinfeldt en gång, nu är det högt tonläge från högerns sida vad det gäller Löfvens förtroende hos väljarna.
    Sanningen har hunnit ikapp Reinfeldt, det som han kallade arbetsföra, återvänder i rask takt till sjukförsäkringen, ännu sjukare, ungdomsarbetslösheten stiger stadigt, utanförskapet ökar, det är stiltje med nya visioner hos moderatregeringen. Det finns inga pengar till nya jobbskatteavdrag, för man har sålt allt och dom sjuka var sjuka och inte bidragstagande, som Reinfeldt påstod i en riksdagsdebatt i oktober.

    Men Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten säger sig inte skrämmas av motståndarsidans framgångsvåg.

    – I dag i Sverige har vi ett enda regeringsalternativ, det är alliansen. Det kvarstår en hel del frågor för vänstersidan som jag tror de kommer behöva svara på, bland annat hur deras regeringsalternativ ser ut, säger hon.

    Men tänk om S får egen majoritet, Sofia? Annars tror jag S kan leda en minoritetsregering, vilket M inte kan. En mandatperiod räckte för att visa hur bräcklig alliansen var!

    SvaraRadera
  2. Nåja, någon egen majoritet lär det inte bli fråga om, knapppast heller 40 procent. Hur regeringsalternativen ser ut får vi se efter valet. Jag har svårt att se att S kommer att kunna bilda regering utan en uppgörelse med de bägge andra rödgröna partierna. Men låt inte borgarna stressa oss på den punkten - första ska ju väljarna säga sitt!

    SvaraRadera