torsdag 12 april 2012

Stava till social bostadpolitik

Regeringen presenterar idag i vårbudgeten något som man betecknar som ett stort stimulanspaket för att öka bostadsbyggandet. 0,6 miljarder satsas på att sänka fastighetsavgiften 2013 resten går åt till att förlänga avgiftsfriheten vid nybyggnation från 10 till 15 år. Annie Lööf (C) menar att det kan leda till att hyran för en studentlägenhet sänks med 1 procent. Regeringens förslag i övrigt går ut på att göra det lättare för ägare av bostadsrätter att hyra ut i andra hand.

I stället för att ge riktade stöd till byggnation av hyres- och studentlägenheter väljer alltså regeringen att generellt sänka skatten för fastighetsägare. De enda konkreta resultatet av åtgärderna är att de som äger fastigheter, bostadsrätter eller hyresrätter, får en skattelättnad, samt att det blir lättare att spekulera i bostadsrätter; nu behöver man inte ens bo där. Hurvida detta kommer att leda till att fler bostäder byggs står naturligtvis skrivet i stjärnorna.

Det första borgarna gjorde när de fick makten 2006 var att avskaffa all stimulans till ett socialt bostadsbyggande. Sedan dess har regeringen inte kunnat stava till en social bostadspolitik.

Länkat: SVTDN; SKD;

6 kommentarer:

  1. Det kan ju vara rimligt att stora bostadsrättsföreningar ska tillåta andrahandsuthyrning. Men små föreningar och föreningar där det finns många andrahandsuthyrda lägenheter måste få säga nej. Det behövs bofasta till styrelse och för att visa omsorg om föreningen. Dessutom bör möjligheten att ta ut ersättning för ränteksotnader begränsas eftersom detta kommer att driva upp priset på bostäder. Om folk som flyttar måste sälja kommer priserna på bostäder att gå ner medan om de kan behålla sin investering (=bostaden) kommer priserna på bostäder att öka.

    SvaraRadera
  2. Om samhället vill ha fler studentbostäder kan de ju börja med att återställa de studentbostäder som de tidigare gjort om till kontor. I Lund har vi exempelvis Hävdaryggen som numera är skattehus och gamla sjuksköterskeskolan på Getingevägen som båda skulle vara ett välkommet tillskott som studentbostäder. Kräv att de som byggde om till kontor återställer till studentbostäder.

    SvaraRadera
  3. Att man ska få hyra ut en bostadsrätt utan föreningens godkännande är helt barockt av två anledningar:
    1) Det kommer leda till kraftigt ökad spekulation på bostadsmarknaden. De som har gott om pengar kommer givetvis köpa upp lägenheter i syfte att hyra ut (vinstsyfte). Detta kommer blåsa upp priserna och leda till ekonomiska bubblor.
    2) Bostadsrättsföreningen äger fastigheten, bostadsrättsinnehavaren äger rätten att bo där. Att en bostadsrättsinnehavare skulle få hyra ut en lägenhetn utan godkänt från föreningen känns därför väldigt underligt. Det är som att lagstifta om att hyresrättsinnehavare ska tillåtas hyra ut utan hyresvärdens godkännande.

    Hoppas verkligen inte detta förslag röstas igenom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gissar att du själv inte bor i bostadsrätt och gärna har synpunkter på andras levnadsförhållanden.

      Problemet med uthyrningen idag är att måste ta upp skillnaden mellan en bruksvärdeshyra och avgiften till föreningen som kapitalinkomst minus ett avdrag på 21 000 per år. (om man ska hyra ut lagligt). Detta utan hänsyn till de faktiskta kostnaderna eller om du har lån på din bostad, vilket de flesta svenskar har. Detta leder till att man kan gå rejält back om man behöver hyra ut sin bostad någon gång.

      Vad är det rimliga med detta? Det finns ju lediga lägenheter, men de som bor i dessa vill inte hyra ut för att det är för mycket krångel och för hög risk att dra på sig problem med hyresgästföreningen då synen på en bruksvärdeshyra är något mycket diffust.

      Radera
    2. Nej, jag bor i villa (vad nu det har med saken att göra). Misstänker att du själv bor i bostadsrätt?

      Det rimliga? Förslaget innebär inte att det blir *lättare* för BR-innehavare att hyra ut, det är snarare så att det blir *billigare*. Det är en väsentlig skillnad..

      Det rimliga enligt mig är kort: att människor inte ska tvingas spekulera i sina boenden.

      En motfråga:

      Det nya lagförslaget innebär inte bara att det kommer bli billigare för BR-innehavaren att hyra ut sitt boende - det kommer i många fall handla om en ren vinstaffär. Avgift och ränta betald av hyresgästen, lånet äts upp av inflationen på bekostnad av skattebetalarna (högre matpriser, etc). Detta förutsatt att man spekulerar i att priserna på bostadsrätter ligger stabilt..

      Så, vad är det rimliga med att skattebetalarna, genom inflationstakten, subventionerar boendekostnaderna för de som redan har tak över huvudet?

      Radera
    3. hehe villa, ja jag förstod att du inte bodde i nån BR med dessa synpunkter. Angående uthyrningsreglerna för villor är de mycket mer liberala än vad gäller BR.

      Att köpa villor är ju också en spekulation, så där förstår jag inte skillnaden.

      Att bo BR har hela tiden varit en vinstaffär för mig oavsett vem som styrt, men jag tror personligen att vi närmar oss toppen på bostadsmarknaden, så jag vet inte hur inflationen ska kunna betala av lånen fortsättning?

      Jag för övrigt en motståndare till allt som har med ränteavdrag att göra och tycker att det borde trappas ner dessa med 1%-enhet per år de närmsta 30 åren. Jag tycker att var och en ska betala sina egna kostnader. Staten ska inte sponsra några som redan klarar sig bra..

      Vad jag däremot efterlyser är en lite mer liberalare syn på uthyrande och boende i den svenska bostadspolitiken. Bostäder finns liksom folk som vill hyra. Varför begränsa det med politisk klåfingrighet? Det är ju inte så att man bor permanent i sin bostad ett helt liv, som vänstern gärna vill ha det till.

      Radera