onsdag 19 oktober 2011

Sjukvårdspolitiker (M) vägrar ta ansvar

Angående den tragiska händelsen i mars i år, när lille Kevin blev offer för underbemaning och kapacitetsbrist på barnakuten i Lund, deklarerar regionrådet Catharina Blixen-Finecke (M) att händelsen inte har någonting med besparingarna att göra. Man frågar sig vad hon grundar detta uttalande på.

Redan i april 2010 meddelade klinikchefen för barnsjukvården, Charlotta Schaedel, att hon avgår eftersom hon inte längre kunde ansvara för patientsäkerheten. Hon hade gång på gång gått ut och varnat allmänheten för att barnakuten saknat kapacitet. De ekonomiska ramarna var så snäva att hon tvingades dra ner på läkartjänster, trots en nästan ständigt hög tillströmning av patienter. Varje vinter blev det kaos eftersom systemet inte var dimensionerat efter behovet.

Chefläkaren på Sus i Lund, Jesper Persson bekräftade i måndags att
barnakuten inte är dimensionerad för att kunna ta emot de barn som är i behov av vård under topparna, speciellt under vårarna. Skånska Dagbladet visar barnakuten fått spara kraftigt i åratal. Resurserna ligger kvar på 2009 års nivå samtidigt som patienttrycket ökat med 13 procent.

De som är ansvariga för de bristande reurserna, den politiska majoriteten i Region Skåne, vägrar helt enkelt ta ansvar för vården och sina egna handlingar. De skyller på allt annat och alla andra, eftersom det aldrig någonsin i deras värld kan handla om brist på resurser. Blixen-Fineckes arroganta hållning är bara ytterligare ett bevis på detta. 

Tidigare: Varför kris i sjukvården?
Länkat: SKD; SKD; SKD; SKD

1 kommentar:

  1. Om detta hade hänt någon annan verksamhet än vården, och där politikerna inte bestämmer, hade de ansvariga ställts till ansvar.

    Nu är detta sjukvården som styrs av politiker som inte har en susning om verksamheten som ska fatta besluten.

    SvaraRadera