torsdag 11 november 2010

Palin och Fox News

Efter några dagar på resa i USA häpnar man först av hur extremt politiserad TV-journalistiken har blivit. TV-kanalerna har väl aldrig haft något krav på objektivitet, mätt till exempel med svenska mått, men sammanblandningen av nyheter och politisk kampanj förklädd till journalistik har blivit så mycket öppnare, så mycket grövre jämfört med bara för några år sedan.

Denna kampanjjournalistik har nått nya höjder med den nu helt fullbordade symbiosen mellan Fox News, Sarah Palin och den amerikanska extremhögern. Samtidigt som Palin är frontfigur i högerns allt mer vildsinta kampanj mot Obama-administrationen är hon numera också kontrakterad av Fox News som politisk kommentator och analytiker. Palin har dessutom en egen programserie på Fox kallad Real American Stories som innehåller tillrättalagt tårdrypande episoder om "vanliga" amerikaners hjältemod och dådkraft.

Sarah Palin hårdlanseras nu inför presidentvalet 2012. Varenda framträdande blir Breaking news även när budskapet är förutsägbart. I detta avseende påminner amerikansk politiserad journalistik delvis om gamla öststatsmedia - så fort ledaren, ikonen klippt ett band eller besökt ett möte eller en fabrik ställer media upp med fullt pådrag. Skillnaden är väl kontrasten mellan de gamla öststatsledarnas mumieliknande framtoning och Sarah Palins hojtande uppenbarelse.

I måndags hävdade Palin, apropå Obama-administrationens försök att genom stimulansåtgärder få fart på ekonomin, att priset på matvaror ökat kraftigt under det senaste året. En journalist på Wall Street Journal påpekade omedelbart att Palin måste ha missförstått någonting eftersom prisökningarna på mat- och dryckesvaror under årets första nio månader stannade på 0,6 procent, vilket är den lägsta ökningstakten sedan statistik började föras 1968.

Detta har fått Palin att bryta ut i ett våldsamt angrepp på Wall Street Journals journalist i synnerhet och lame stream media i allmänhet. Det senare är ett skällsord som Palin använder mot all hederlig politisk journalistik, mot all media som inte öppet tar ställning för hennes egna högerextrema åsikter. Mer normala nyhetskanaler som CNN och MSNBC har på ett något så när ärligt sätt återgivit incidenten med Palins prisökningar. Men naturligtvis inte Fox News.


Läs- och hörvärt av Ginna Lindberg i SR:s Kulturnytt: Kommer nästa amerikanska president från Fox?

1 kommentar:

  1. Hade Fox News ett par år i början av sekelskiftet och Fox News är både roande och oroande.

    Roande då deras program är otroligt vinklade att det blir komiskt men samtidigt oroande att väldigt många amerikaner upplever deras "nyhetsrapportering" som opartisk.

    Sean Hannity är verkligen ondskan personifierad och Bill O´Reilly är inte långt ifrån även om han mest är intresserad av att promota sig själv.

    SvaraRadera