lördag 20 juli 2013

Semester – trots moderaterna

Min far och jag på Skagen – det var några semestrar sedan...

Bloggen tar nu semester till mitten av augusti. Men det kan vara på sin plats att påminna om att semester inte är någon självklarhet, att lagstiftad rätt till ledighet är något som steg för steg vunnits av arbetarrörelsen, främst i strid mot högern.

Moderaterna har aldrig unnat det arbetande folket någon ledighet överhuvudtaget. De bekämpade den första lagstiftningen om två veckors semester 1938. Därefter motsatte de sig tre och fyra veckors semester och slutligen röstade moderaterna nej till den femte semesterveckan 1976. 

Tack alla som följt med under våren och tack för uppmuntrande tillrop och hjälp med spridning av inlägg genom sociala medier. 

Ha en skön sommar! 
Mats


Tidigare: Skam på torra land
Länkat: DN; AB; SKD

4 kommentarer:

 1. Nej, de ville inte att det skulle lagstiftas om semester utan skulle regleras via kollektivavtal. I princip allt annat på arbetsmarknaden är ju reglerat via kollektivavtal så varför inte semester också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren, men det är en rejäl undanflykt och efterhandskonstruktion. Dessutom skulle konsekvensen vara att de fackförbund som var starka nog att genomdriva semester skulle få det, andra inte. Det kallas cynisk högerpolitik, alla dagar i veckan.

   Radera
  2. David Lenander20 juli 2013 23:04

   Långt från alla företag är anslutna till kollektivavtalen. Har i min ungdom varit anställd på ett sådant företag och det kommer att kosta dyrt i form av utebliven pension längre fram i livet. Anonym menar alltså att jag med inbyggd logik inte skulle haft rätt till lagstadgad semester under de år jag var anställd där. För mig luktar det väldigt reaktionärt

   Radera
 2. Du får ha en härlig semester Mats!

  SvaraRadera