söndag 7 juli 2013

Ny Attendo-skandal i Oxie

Vårdkoncernen Attendo är till salu för 6 miljarder. Huvudägare är riskkapitalbolaget IK Invest och en av de större enskilda intressenterna, som gör miljonklipp på bolagets värdeökning, är regeringen Reinfeldts rådgivare i välfärdspolitiska frågor, Henrik Borselius. 

Under veckan har Attendos metoder för att öka sina vinster uppmärksammats, bland annat har de debiterat boendens efterlevande för renovering av bolagets fastigheter.

I marknadsföringen trycker Attendo hårt på att antalet Lex Sarah-anmälningar, som ska göras av anställda när t.ex. vanvård misstänks, minskat på senare år och nu ligger under genomsnittet. Samtidigt visar flera vittnesmål att vårdkoncernerna mörkar obehaglig information och att cheferna helt enkelt river sönder avvikelserapporterMin svärfar har en demenssjukdom. I mars fungerade det inte längre hemma utan han måste in på ett boende. Den plats som var ledig fanns hos Attendo Care i Oxie. 

En natt i juni hämtades min svärfar av polis. På vårdboendet fanns då tre personal till 120 boende, varav många dementa. Min svärfar är en 86-årig man som har svårt att gå utan rullator och ser och hör illa. Han har aldrig lyft  ett finger mot någon levande varelse. Eftersom han har Alzheimer kan han dock mycket väl ha brusat upp, om han yrvaken, orolig och desorienterad trott sig vara på fel plats och velat gå därifrån. 

Efteråt vädjade han till de anhöriga att inte dörren skulle låsas och hävdade att "de brutit bak hans armar". Åtta kraftiga blåmärken på handleder och armar indikerar att något har hänt som Attendo inte kan svara på (se bild). Min fru och hennes syster har polisanmält bolaget för misshandel. Ett vårdboende som vårdar personer med demenssjukdomar ska klara av dementa människor. De ska inte forsla bort dem med polis mitt i natten. De ska inte låsa in folk och de ska inte bruka våld.

Men Attendos praktik ser annorlunda ut. Inte ens för dessa händelser skrevs några avvikelserapporter, än mindre någon Lex Sarah-anmälning. Istället ställde man in planerade möten med de anhöriga och vräkte min svärfar med omedelbar verkan.

När Attendo upptäckte att de inte kunde låsa in min svärfar så var han inte lönsam för dem längre. Nu bor han inte längre där och det har inte varit några som helst problem sedan dess.


Samtidigt har Attendo på annat håll i landet blivit ålagda att öka bemanningen på natten. Två personal på 63 boende räcker inte, i alla fall inte i Mölndal, det ska vara dubbelt så många för att klara brandsäkerheten. Men i stället för att öka personaltätheten överklagade Attendo till förvaltningsrätten, som alltså nu gett räddningstjänsten rätt. Men i Oxie tycker Attendo att det räcker med tre personal på 120 boende, att öka personaltätheten kostar ju pengar.


PS. Att lagstifta mot vinstdriven vård, omsorg och skola fungerar utmärkt. Nu gäller det bara att fler än Vänsterpartiet är beredd att göra det.

8 kommentarer:

 1. Vart är världen på väg...?Stackars alla dessa gammla människor..Blir mörkrädd av att tänka på hur det ska bli om man själv blir gammal och behöver hjälp.Detta måste få ett slut! Bra av mamma och Marie som tog tag i detta och tog det vidare iallafall,det kan kanske resultera i att de övriga boende slipper samma behandling..

  SvaraRadera
 2. Jag fick precis nedanstående vittnesmål från samma Attendoboende:
  "Mormors syster hamnade också i Oxie för ett år sedan... hon blev inskickad på akuten iklädd ett par trosor och en ytterjacka utan skor mitt i vintern. Efter ett dygn med adekvat vätska mådde hon bra igen... det var förfärligt där. Vi skrev flera avvikelser men det tystades bara ner."

  SvaraRadera
 3. Var är din svärfar nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. På ett kommunalt boende i Husie.

   Radera
 4. Nu får det fan vara bra, bojkotta attendo!

  SvaraRadera
 5. Men hur är det möjligt att omkring 90% (ge eller ta några grova %) av väljarna antingen vill ha vinst i vården eller struntar i vilket istället för att rösta på Vänsterpartiet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En bra fråga! I opinionsmätningar brukar mellan 60-80 procent av de tillfrågade säga att de inte vill att vård och/eller skola ska få lov att drivas med vinstintresse. Samtidigt ligger det enda parti som företräder denna åsikt kvar mellan 6-8 procent av rösterna.

   Jag tänker att detta kan beror på två saker, eller en kombination av dessa.
   1. Många värderar andra politiska frågor högre.
   2. Vänsterpartiet är inte tillräckligt vasst/trovärdigt/synligt.

   Vad tror du själv?

   Radera
 6. Oj, önskar att jag har läst detta innan min mor fick plats där. De flesta personal är mycket trevliga och det är inte okej att snåla in personal. Det handlar om brukarnas och personalens säkerhet.
  De skiter i kvalitet och tänker bara på kvantitet. Dessutom är det inte okej privata sektorn är så för borde det inte vara bättre än kommunal? !

  SvaraRadera