onsdag 4 juli 2012

Nattliga hjältar med hälsoproblem

Reinfeldt sa i sitt almedalstal att moderaternas hjältar är nattarbetare. Samtidigt visar flera studier att människor blir sjuka av att arbeta på nätterna eller i skift. Riskerna för hjärtinfarkt, diabetes och bröstcancer ökar till exempel med mellan 40 och 70 procent. Nattarbete bör naturligtvis inskränkas till ett minimun, till de nödvändiga samhällsfunktioner som måste upprätthållas. 

Men istället har vi fått se en kraftig ökning av nattarbete inom den privata servicesektorn under senare år. I Danmark, där det rimligen också finns nödvändiga samhällsfunktioner att upprätthålla, jobbar 4 procent av arbetskraften skift eller på nätterna, i Sverige 23 procent. Gillar moderaterna detta?

Reinfeldt talade om OB-bidrag. Vadå OB-bidrag? Är det i så fall när man kallas till arbetsförmedlingen för jobbcoaching klockan två på natten? Eller är det ett förslag att subventionera mensskydd? Nej, statsministern kallade lönetilläggen vid obekväm arbetstid för bidrag. Var det en freudiansk felsägning eller bara dålig koll?

I stället för att göra något åt problemen för den växande gruppen nattarbetare försöker Reinfeldt ta åt sig äran av deras arbete samtidigt som han förvandlar deras lön till ett bidrag. Det är något osunt med det nya arbetarpartiet.


Länkat: SVT; DN; DN; SVD; SKD

3 kommentarer:

 1. Tja, en del människor tycker helt enkelt om att arbeta på natten. Det är mindre stress och jäkt.

  Sedan att Mr. Reinfeldt's omdöme blivit berusat och korrumperat av makten och härligheten, visar ju detta om OB-bidrag om.

  Han har helt frånkopplat sig från vanliga människors vardagslit.

  SvaraRadera
 2. Jag undrar om han kallar Övertidsarbete också för Bidrag..? Övertidsbidrag.
  T Lindholm

  SvaraRadera
 3. Här är det intressant att se vad Reinfeldt gnällde om dessa som han tyckte fanns i Utanförskapet.
  Nu med facit i hand har han ju misslyckats med allt som går att misslyckas med! Fast jag tror i grund och botten att det som han har gjort är i själva verket precis det som var meningen från allra första början, och om det är så, så har Borgarna lyckats över förväntan:
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fem-ar-med-alliansen-reinfeldtintervju_6566059.svd

  T Lindholm

  SvaraRadera